Kestävän kehityksen huomioiminen hankinnoissa
SSAB:llä on toimittajien kestävän kehityksen politiikka (Supplier Sustainability Policy), joka perustuu Global Compact -aloitteen periaatteisiin. SSAB on yksi aloitteen allekirjoittajista. Politiikan tavoitteena on varmistaa, että SSAB toimii sellaisten toimittajien kanssa, jotka jakavat SSAB:n kestävän kehityksen arvot.
Toimittajien kestävän kehityksen politiikka koskee kaikkia toimittajia, jotka tarjoavat tuotteita ja/tai palveluita SSAB-konserniin kuuluvalle yritykselle. Politiikka sisältää työntekijöiden oikeuksiin, ihmisoikeuksiin, terveyteen, turvallisuuteen, korruptionvastaiseen työhön ja ympäristöön liittyviä vaatimuksia. Politiikassa SSAB varaa myös oikeuden suorittaa toimittajiinsa kohdistuvia arviointeja tai tarkastuksia. Niillä voidaan varmistaa, että politiikkaa noudatetaan. Vuodesta 2017 lähtien kaikki uudet tai päivitetyt sopimukset, samoin kuin yrityksen ostotilaukset, sisältävät viittauksen toimittajien kestävän kehityksen politiikkaan.
Supplier Sustainability Policy
Toimittajariskien tunnistaminen ja arviointi
SSAB luokittelee suorat toimittajat ja arvioi mahdolliset riskit. Kestävän kehityksen mukaisuuden arvioinnissa hyödynnämme Maplecroftin ihmisoikeuksia sekä poliittisia ja ympäristöön liittyviä riskejä koskevia aluekohtaisia riski-indikaattoreita. Korruptioarviot perustuvat Transparency Internationalin Corruption Perceptions -indeksiin.
Keskitason tai korkean riskin toimittajiksi luokiteltujen toimittajien on täytettävä itsearviointikysely, jossa esitetään kysymyksiä hallintotavasta, yrityksen sosiaalisista olosuhteista sekä ympäristön huomioimisesta. Epätyydyttävät vastaukset tutkitaan ja asetetaan seurantaan.
Toimittajavierailut ja -arvioinnit
SSAB käy lisäksi säännöllisesti suurimpien toimittajien luona ympäri maailman, sisältäen korkean riskin ryhmään kuuluvat toimittajat. Toimittajavierailuihin ja kolmannen osapuolen arviointeihin valitut toimittajat tunnistetaan vuosittaisessa arviointisuunnitelmassa. Toimittajien valinta perustuu moniin eri kriteereihin, kuten toimittajan sosiaali- ja ympäristöriskiprofiilin ennakkoarviointiin, jossa otetaan huomioon myös maantieteellinen sijainti ja tuotekategoria.
Toimittajavierailuilla SSAB:n ostajat ja asiantuntijat käyvät tuotantolaitoksissa ja suorittavat toimittajatarkastuksia. SSAB:llä on ohjeet toimittajien luona tehtävistä tarkastuksista, ja hankintaorganisaatio on saanut koulutusta, jonka avulla se voi arvioida toimittajan suoriutumisen sosiaalisen ja ympäristöasioiden suhteen.
HSEQ-klusteri urakoitsijoiden yhteisiä arviointeja varten
SSAB on HSEQ-klusterin (lyhenne sanoista "health, safety, environment and quality" eli terveys, turvallisuus, ympäristö ja laatu) jäsen. Klusteri huolehtii urakoitsijoiden yhteisistä arvioinneista. Kolmas osapuoli arvioi tämän klusterin kautta suuren osan SSAB:n alihankkijoista, jotka työskentelevät SSAB:n toimipaikoissa.
Raaka-aineiden myyjien valvonta
SSAB hankkii seostusaineita, hiiltä, koksia ja tulenkestäviä materiaaleja myös agenttien ja välittäjien kautta. SSAB edellyttää näiden toimittajien valvovan hankintojensa kestävän kehityksen mukaisuutta. SSAB on luonut arviointiprosessin, jossa toimittajien on ilmoitettava, miten ne valvovat sääntöjen mukaisuutta sosiaalisen vastuun ja ympäristövastuun osalta toimitusketjussa.
Toimenpiteet nykyaikaista orjuutta vastaan
SSAB tukee ja kunnioittaa kansainvälisiä ihmisoikeuksia ja on suorittanut monia toimenpiteitä varmistaakseen sen, että yrityksen toimitusketjussa ei esiinny lapsityövoimaa, pakkotyövoimaa, orjuutta ja ihmiskauppaa. Nämä toimenpiteet sisältävät toimittajille tarkoitetut kestävän kehityksen periaatteet, kestävän kehityksen riskiarviot, toimipaikkavierailut ja -arviot sekä työntekijöiden koulutukset. SSAB vahvistaa tiettyjen hyödykkeiden hankintaprosessia keskittyäkseen aiempaakin enemmän nykyaikaisen orjuuden torjuntaan.
SSAB's Slavery and Human Trafficking Statement (in English)
SSAB:n teräksessä ei konfliktimineraaleja
Konfliktimineraalit-termiä käytetään konflikteista kärsiviltä alueilta louhituista mineraaleista, kun tiettyjen mineraalien louhinta saattaa edesauttaa konfliktin jatkumista ja ihmisoikeuksien loukkaamista tai toimia niiden rahoituslähteenä. SSAB ei käytä konfliktimineraaleja (kulta, tina, volframi ja tantaali) ja esittää pyynnöstä asiakkaille sertifioinnin, jossa tämä vahvistetaan.