Mutta kun eri elinkaariarvioita verrataan keskenään kestävimmän etenemistavan löytämiseksi, on tärkeää, että sekä tuotteista että prosesseista on saatavilla vastaavia tietoja. Toisin sanoen, älä yritä verrata omenia appelsiineihin. Jos jostakin tuotteesta on saatavilla paljon tietoa, sitä ei voi kunnolla verrata tuotteeseen, jonka tiedot ovat puutteelliset. Muutoin vaarana on väärien johtopäätösten tekeminen, mikä vesittää koko elinkaariarvion ajatuksen.
Jos esimerkiksi autoinsinööri haluaa tutustua ajoneuvon koko elinkaareen, hän voi käyttää erinomaista työkalua nimeltä Automotive Energy & GHG -malli (”UCSB-malli”). Kalifornian yliopiston kehittämä malli auttaa käyttäjiä analysoimaan uusien ajoneuvorakenteiden ympäristövaikutukset elinkaariarvion (LCA) avulla. Sen saa täältä.
Jos haluat yleistä tietoa elinkaariarviosta, napsauta tätä linkkiä.
Tässä hiilidioksidipäästöjen vähentämistä kuvaavassa esimerkissä keskitymme teräkseen. Alla oleva kuva osoittaa, että teräksen etu joihinkin muihin keveisiin materiaaleihin verrattuna on se, että sen tuotannossa syntyy vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Eri terästen välillä on kuitenkin myös eroja. SSAB:n teräksentuotantomenetelmät kuuluvat maailman puhtaimpiin, ja käyttämällä kehittynyttä korkealujuusterästä tai ultralujaa terästä päästöjä voi vähentää edelleen, sillä niitä käytettäessä terästä kuluu vähemmän.