5
Katsaus autoteollisuuden maailmaan Säästä rahaa ja ympäristöä teräksen avullaSÄÄSTÄ RAHAA JA YMPÄRISTÖÄ TERÄKSEN AVULLA

Kehittyeiden korkealujuusterästen (AHSS) edut autojen valmistuksessa

Autonvalmistajat yrittävät vastata tulevaisuuden haasteisiin, ja siinä kehittyneet korkealujuusteräkset voivat auttaa. Ne tarjoavat kahden maailman parhaita puolia – alhaisempia kustannuksia ja kestävän kehityksen mukaisuutta. Elinkaariarvion (LCA) mukaan kehittyneet korkealujuusteräkset ovat OEM-valmistajille erinomainen asia. Yksityiskohtaisempi tarkastelu osoittaa, miksi näin on.

säästä-rahaa-ja-ympäristöä-teräksen-avulla
Autonvalmistajat yrittävät vastata tulevaisuuden haasteisiin, ja siinä kehittyneet korkealujuusteräkset voivat auttaa. Ne tarjoavat kahden maailman parhaita puolia – alhaisempia kustannuksia ja kestävän kehityksen mukaisuutta. Elinkaariarvion (LCA) mukaan kehittyneet korkealujuusteräkset ovat OEM-valmistajille erinomainen asia. Yksityiskohtaisempi tarkastelu osoittaa, miksi näin on.

Kestävä ratkaisu

Jos keveitä materiaaleja terästä, alumiinia, hiilikuituvahvistettuja muoveja ja magnesiumia verrataan toisiinsa, voidaan havaita, että teräksen kasvihuonekaasupäästöt (GHG) ovat erittäin alhaiset tuotantovaiheessa. Puhtaimpien tuotantolaitosten tuottamien kehittyneiden korkealujuusterästen luvut ovat vieläkin paremmat.
Tuotannon alhaisten hiilidioksidipäästöjen lisäksi teräs on sataprosenttisesti kierrätettävää. Se on tärkeää, sillä joissakin maailman kolkissa vaaditaan kohta, että 95 % autossa käytetyistä materiaaleista pitää voida kierrättää.

Alla oleva kuva osoittaa, että teräksen etu joihinkin muihin keveisiin materiaaleihin verrattuna on se, että sen tuotannossa syntyy vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Eri terästen välillä on kuitenkin myös eroja. SSAB:n teräksentuotantomenetelmät kuuluvat maailman puhtaimpiin, ja käyttämällä kehittynyttä korkealujuusterästä tai ultralujaa terästä päästöjä voi vähentää edelleen, sillä niitä käytettäessä terästä kuluu vähemmän.


”Muita materiaaleja pidetään sataprosenttisen kierrätettävinä, mutta teräs sallii monien eri laatujen valmistamisen kierrätetystä materiaalista,” SSAB:n Global Sales Director Arnaud Guerendel selittää. ”Muita keveitä materiaaleja voi käyttää vain peruskohteissa kierrättämisen jälkeen. Siten teräs on tässäkin luokkansa paras. Käyttämällä kehittynyttä korkealujuusterästä monta eri materiaalia sisältävien monimutkaisten ratkaisujen mukanaan tuomat haasteet voidaan selättää.”

Kustannusten vähentäminen

Kehittyneet korkealujuusteräkset ovat paitsi kestävin myös kustannustehokkain valinta autonvalmistajille. Esimerkiksi kun kehittynyttä korkealujuusterästä käytetään autojen palkeissa ja vahvikkeissa, painoa voi vähentää yhtä paljon kuin alumiinilla, mutta paljon halvempaan hintaan.
Yksi merkittävä OEM-autonvalmistaja vertaili eri materiaalien kilokustannuksia ja havaitsi, että auton korin painon alentaminen yhdellä kilolla maksoi paljon vähemmän, kun siihen käytettiin terästä alumiinin, magnesiumin tai hiilikuituvahvistettujen muovien sijaan.

Lisäksi tasalaatuiset ominaisuudet, jotka vähentävät ylijäämäpalasten määrää, seisokkiaikoja ja tuotanto-ongelmia, lisäävät huomattavasti kustannussäästöjä ja vaikuttavat suuresti siihen, miksi teräksen käyttö kannattaa.
”Monet kehittyneet korkealujuusteräslaadut sallivat kylmämuovauksen. Siten energiaa saattaa kulua muita materiaaleja vähemmän, ja lisäksi tuottavuus kasvaa, mikä voi johtaa säästöihin,” Guerendel selvittää.
Guerendel jatkaa ja painottaa, että teräs erottuu edukseen tässä vertailussa. Eroja on kuitenkin myös terästen välillä.
”SSAB:n teräksentuotantomenetelmät kuuluvat maailman puhtaimpiin. Käyttämällä kehittynyttä korkealujuus- tai ultralujuusterästä päästöjä voi vähentää edelleen, sillä terästä kuluu vähemmän.”

Yleiskuva

Maiden hallitukset asettavat yhä tiukempia rajoja hiilidioksidipäästöille, polttoainetaloudelle ja tuotannolle, minkä vuoksi OEM-valmistajien on löydettävä tapoja valmistaa tuotteita aiempaa kustannustehokkaammalla tavalla. Älykkäät kehittynyttä korkealujuusterästä sisältävät rakenteet helpottavat urakkaa.


LISÄTIETOJA KESTÄVÄSTÄ KEHITYKSESTÄ 

Katsaus autoteollisuuden maailmaan -uutiskirje

Tilaa maksuton, kerran kuukaudessa julkaistava Katsaus autoteollisuuden maailmaan -uutiskirjeemme, joka sisältää ajankohtaisia ja yksityiskohtaisia liiketoimintaasi vaikuttavia asioita käsitteleviä artikkeleita.

 

Tilaa