5
Katsaus autoteollisuuden maailmaan Kuumavalssatut teräkset erinomaista suorituskykyä edellyttäviin alustoihin
Docol-teräs ajoneuvoille

Kuumavalssatut teräkset alustojen valmistukseen

Meillä on hyviä uutisia alustakomponenttien valmistajille: kylmävalssattujen terästen lisäksi Docol®-terästä on nyt saatavana autoteollisuuden tarpeisiin tarkoitettuna kuumavalssattuna suurlujuusteräksenä (AHSS).

SSAB esitteli jokin aika sitten pitkälle kehitettyjen, autoteollisuudelle suunnattujen kuumavalssattujen Docol®-suurlujuusterästen (AHSS) tuotevalikoiman. Autoteollisuus voi nyt hyötyä SSAB:n nykyaikaisen kuumavalssaamon tuomista eduista sekä SSAB:n pitkästä kokemuksesta ja hyvästä maineesta laadukkaiden kuumavalssattujen AHSS-terästen kehittämisessä muille toimialoille.  Tämän uuden painopistealueemme keskiössä ovat alustakomponentit.


Alustamateriaali

Alustakomponenttien rakenteellisten ominaisuuksien vuoksi kuumavalssattu teräs soveltuu monissa tapauksissa niiden valmistukseen kylmävalssattua terästä paremmin.  Yksi suurimmista syistä tähän on teräksen paksuus. Kylmävalssattuja teräksiä on tavallisesti saatavilla vain paksuusalueella 0,5–2,1 mm, kun taas kuumavalssatut teräkset ovat paksumpia, 2,0–6,0 mm.  

”Suuren paksuusalueen lisäksi kuumavalssattujen Docol®-suurlujuusterästen (AHSS) avulla voidaan lisätä komponenttien murtolujuutta merkittävästi samalla kun komponenttien valmistamiseen tarvitaan vähemmän terästä. Näin valmiiden tuotteiden paino voi keventyä huomattavasti, ja sama suorituskyky saavutetaan edullisemmin, sillä materiaalia tarvitaan vähemmän”, SSAB:n kuumavalssattujen tuotteiden tuotepäällikkö Daniel Sund kertoo.

Muutakin kuin kevyempi paino
Kuumavalssattujen suurlujuusterästen käytöstä alustakomponenteissa, kuten yhdystuissa, tukivarsissa ja alustojen rungoissa, on paljon muutakin hyötyä.  

”Teräksellä on korkea Youngin moduli, ja yhdessä erinomaisen muovattavuuden kanssa se tekee komponenteista erittäin jäykkiä. Suuri murtolujuus ja optimoitu mikrorakenne tekevät myös teräksen väsymisominaisuuksista erinomaisia. Lisäksi kuumavalssatuilla teräksillä on hyvät muovausominaisuudet. Terästä on saatavana lujuusluokkaan 1 200 MPa asti eli nelinkertaisesti lujaan alumiiniin verrattuna, ja teräs on myös kustannustehokkain kevyt materiaali. Alustojen edellyttämä monimutkaisuus ja yhdistettävyys voidaan ratkaista helposti teräksellä”, Sund toteaa.

Kuumavalssattujen Docol®-terästen valikoima
SSAB sijoitti vuonna 2011 uuteen jäähdytyslaitteistoon kuumavalssaamossaan. Tämän edistyksellisen laitteiston avulla olemme voineet kehittää lukuisia uusia kuumavalssattuja AHSS-teräksiä, jotka ovat erittäin tasalaatuisia. 

”Paitsi että jäähdytyslaitteisto jäähdyttää tehokkaasti, voimme myös hallita teräksen ominaisuuksia entistä tarkemmin. Tästä syystä SSAB:n teräsvalikoima onkin nyt suurempi kuin monilla muilla valmistajilla. SSAB on kehittänyt ja hienosäätänyt kuumavalssausprosessejaan jo vuosikausia, ja tästä syystä meillä on hyvä maine laadukkaiden tuotteiden valmistajana”, Sund kuvailee.

Kuumavalssattujen Docol®-terästen valikoima on laaja, ja uusia laatuja kehitetään kaiken aikaa. Tällaisia ovat esimerkiksi monifaasiteräkset (CP), martensiittiset teräkset (M), muottikarkaistavat teräkset (PHS), reiänlaajennusominaisuuksiltaan paremmat teräslaadut sekä uudet 3. sukupolven teräkset. Näillä kaikilla on ominaisuuksia, jotka soveltuvat erinomaisesti alustojen valmistukseen. 

Kaikkien Docol®-terästuotteiden mukana tarjotaan lisäksi SSAB:n yhteistyö- ja neuvontapalveluja. Erikoislujaa materiaalia valittaessa on tärkeää hyödyntää materiaalin ominaisuudet oikealla tavalla ja mahdollisimman tehokkaasti. SSAB auttaa asiakkaitaan vastaamalla kaikkiin kysymyksiin ja osallistumalla tarvittaessa yhteisiin kehitysprojekteihin. 

Kuumavalssatun Docol®-suurlujuusteräksen avulla alustakomponenttien valmistajat voivat kehittää entistä innovatiivisempia suunnittelu- ja prosessointiratkaisuja, jotka parantavat lopputuotteiden ominaisuuksia esimerkiksi keventämällä niiden painoa, tehostamalla niiden suorituskykyä ja tekemällä niistä edullisempia. 


Lisätietoja Docol®-teräksen käytöstä alustoissa

Katsaus autoteollisuuden maailmaan -uutiskirje

Tilaa maksuton, kerran kuukaudessa julkaistava Katsaus autoteollisuuden maailmaan -uutiskirjeemme, joka sisältää ajankohtaisia ja yksityiskohtaisia liiketoimintaasi vaikuttavia asioita käsitteleviä artikkeleita.

 

Tilaa