5
Palkittua arkkitehtuuria Järvabadet

UINTIMAHDOLLISUUKSIA KAIKILLE JÄRVABADET-MAAUIMALA

Uiminen on hauska ja kaikenikäisille sopiva laji. Valitettavasti kaikilla ei ole mahdollisuutta uimiseen tai uimaan oppimiseen. Tukholman kaupungin ansiosta Järvafältetin (matalatuloisista koostuva kaupunginosa) asukkailla on nyt oma uimapaikka.

Tukholman kaupungin rakennuttama Järvabadet-maauimala sijaitsee lähellä kaupungin omistamaa Eggebyn maatilaa. Maatilalla on luontokeskus, kahvila ja säännöllisiä tapahtumia ja festivaaleja. Järvabadet tekee Eggebystä entistä houkuttelevamman kokouspaikan.

AIX Arkitekter-arkkitehtitoimiston yhteistyössä LANDmaisema- arkkitehtitoimiston kanssa suunnittelemassa maauimalassa on kaksi harjoitusallasta, uima-allas, lasten kahluuallas, pukuhuoneet, työntekijöiden tilat, tekniset tilat ja kioski. Maauimalaa suunnitellessa arkkitehtien tavoitteena oli Järvafältetiin luonnollisesti sopiva rakennelma, sillä alue tunnetaan arvokkaana luontoalueena ja kulttuurimaisemana. Projektin tavoitteena oli luoda Järvafältetin asukkaille jotain uutta, mutta prosessissa otettiin myös huomioon läpinäkyvyys henkilöstön kannalta, kävijöiden turvallisuus ja tasa-arvo.

AIX Arkitekter valitsi kohteen pystysaumakattoihin ympäristöystävällisen maalipinnoitetun GreenCoat Pro BT -teräksen tyylikkään mustassa Nordic Night Black-sävyssä, joka sopii yhteen mustaksi maalatun puisen julkisivun kanssa.

GreenCoat® tunnetaan arkkitehtipiireissä sekä korkeasta suorituskyvystään että kestävyydestään. Useimmissa GreenCoat®- tuotteissa käytetään markkinoilla ainutlaatuista biopohjaista pinnoitetta, jossa perinteinen fossiilinen öljy on korvattu pohjoismaisella rypsiöljyllä. SSAB:n ainutlaatuinen, patentoitu ratkaisu pienentää ekologista jalanjälkeä merkittävästi.

Järvabadet avautui kesällä 2020 ja sen tarkoituksena on tuoda lähiseudun asukkaille uusia tuulia.

 

LUE LISÄÄ AIHEESTA GREENCOAT PRO BT

 

Järvabadet on parhaillaan ehdokkaana:

 

  • 2020 Swedish Design Awards

6 KYSYMYSTÄ ROBERT PETRÉN

 

Mistä hanke sai innoituksensa?

  • Haimme inspiraatiota monesta lähteestä, alkaen historiasta, asiayhteydestä ja ympäröivästä maisemasta ja rakennuksista. Tutustuimme myös japanilaisen arkkitehtuurin periaatteisiin, jonka juuret ovat käsityössä ja tarkasti hiotuissa yksityiskohdissa. Se on yksinkertaisen kaunista ja korkealaatuista, kevyttä mutta samalla vankkaa, ja ulko- ja sisätilojen välillä on selvä yhteys.

 

Millaisia haasteita kohtasit Järvabadetin suunnittelun aikana?

  • Järvabadetin on vastattava erilaisten ryhmien, sukupuolten ja ikäluokkien tarpeisiin. Julkisena rakennuksena sen on myös oltava erityisen vankka ja kestävä. Nämä asiat sulkevat usein toisensa pois, kun luomme meille mieluista herkkää ja yksityiskohtaista arkkitehtuuria. Sopivien yksityiskohtien ja rakennustapojen löytäminen on ollut yksi suurimmista haasteista.

  

Miten tärkeässä roolissa kestävä kehitys oli Järvabadetia suunniteltaessa?

  • Sekä ympäristöllä että yhteiskunnallisella kestävällä kehityksellä oli merkittävä rooli hankkeessa. Teimme tiivistä yhteistyötä asiakkaan kanssa, sillä tavoitteena oli suunnitella maauimala, jossa kaikki ovat tasavertaisia ja heidän turvallisuutensa on taattu. Ympäristövaikutuksen piti tietenkin olla mahdollisimman pieni.

 

Miksi valitsit Järvabadetin kattomateriaaliksi maalipinnoitetun GreenCoat®-teräksen?

  • Koska lähtökohtanamme toimi kestävä kehitys, muuta vaihtoehtoa ei ollut. GreenCoat® on ekologisuuteen perustuva ja kestävä tuote. Teräs on erittäin kestävä ja pitkäikäinen materiaali kattoihin ja julkisivuihin. Se on juuri sen tyyppinen korkealaatuinen materiaali, jota käytämme mielellämme rakennuksissamme.

 

Useimmissa GreenCoat®- tuotteissa on käytetty maalia, jossa perinteinen fossiilinen öljy on korvattu suurelta osin pohjoismaisella rypsiöljyllä. Mitä mieltä olet arkkitehtuurin kannalta tästä kestävän kehityksen mukaisesta innovaatiosta?

  • Pyrimme jatkuvasti löytämään uusia tuotteita ja tuotantotapoja hankkeidemme yhteydessä. Lähes fossiilittomasti tuotettu maali on erittäin houkutteleva vaihtoehto ympäristötyössämme. GreenCoat® on upea tuote, joka täyttää kaikki vaatimukset.

 

Miksi valitsitte katolle Nordic Night Black-värin?

  • Väri sopii arkkitehtoniseen visioomme oikein hyvin. Musta värinä on myös aina saatavilla tulevia ylläpitotarpeita ajatellen. Sen avulla arkkitehtuuri on myös helppo sulauttaa ympäröivään luontoon. Luonnossa on paljon mustaa – se jää vain helposti huomaamatta.

 

Lue lisää AIX Arkitekter –arkkitehtitoimistosta ja kohteesta Järvabadet

YHTEENVETO


PROJEKTI: JÄRVABADET-MAAUIMALA, JÄRVAFÄLTET, TUKHOLMA
TUOTE: GREENCOAT PRO BT
TAVOITE: EROTTUVAN JA LEIKKISÄN RAKENNUKSEN LUOMINEN SOSIAALISESTI JA YMPÄRISTÖN KANNALTA KESTÄVÄSTI
VÄRI: NORDIC NIGHT BLACK, RR33 / SS0015
ARKKITEHTI: AIX ARKITEKTER, TUKHOLMA
MAISEMA-ARKKITEHTI: LAND ARKITEKTER, TUKHOLMA
URAKOITSIJA: STOCKHOLMS FASTIGHETSKONTOR
RAKENNUSYRITYS: COBAB SVERIGE, RUOTSI

SSAB GREENCOAT PRO BT -TERÄKSEN TÄHÄN HANKKEESEEN TOIMITTIVAT PLANNJA JA BEVEGO, RUOTSI.

KUVAT JÄRVABADETISTA: MIKAEL OLSSON, RUOTSI.
COPYRIGHT:
SSAB

Download brochure