5 5
10 hyvää syytä Lilla Integralen - distinctive dwelling

Erilainen asuintalo – Lilla Integralen

Vuonna 2017 ruotsalaiseen Linköpingin kaupunkiin nousi uusiainutlaatuinen Vallastadenin asuinalue. Asuinrakennushankkeenensimmäisessä vaiheessa rakennettiin 1000 asuntoa,joiden suunnittelusta vastasi 40 eri arkkitehtiä. Suuri osa rakennuksistaon suunniteltu herättämään huomiota rohkeinmuodoin, värein ja materiaalivalinnoin. Yksi rakennuksista erottuukuitenkin joukosta erityisen hyvin.

Neljän asunnon rakennusta suunnitellessaan sandellsandberg arkitekter -arkkitehtitoimiston palkittu ruotsalainenarkkitehti Thomas Sandell päätti luoda joukosta erottuvan hienovaraisenmutta silti eloisan rakennuksen. Hän antoi rakennuksellenimen Lilla Integralen.

Vanhoista teollisuusrakennuksista inspiraatiota saaneessaLilla Integralenissa on aaltoilevasta maalipinnoitetusta teräksestävalmistettu julkisivu, jonka ansiosta rakennus näyttääkiinnostavalta ja leikkisältä. Rakennuksessa on kaksi pienempääasuntoa alakerroksessa ja kaksi suurempaa yläkerroksessa.Se on hyvä esimerkki modernista urbaanista asuintalosta, jokatarjoaa mahdollisuuden kahdelle suurperheelle asua samassatalossa erillisissä asunnoissa. Lilla Integralessa on ainutlaatuinen lähestymistapa ulkoasun ja julkisivun suunnitteluun, minkä vuoksi se on valittu arvostetun World Architecture Festival (WAF) 2019 kilpailun palkintoehdokkaaksi.

Omaperäisessä julkisivussa on käytetty maalipinnoitettua MetallicSilver -väristä GreenCoat® -terästä, jonka aaltoilevuus saarakennuksen näyttämään leikkisältä. Arkkitehtuurin maailmassaGreenCoat® on laajalti tunnettu kestävän kehityksen mukaisuudestaanja kestävyydestään.

Sandellsandberg arkitekter valitsi GreenCoat®-teräksen ennenkaikkea siksi, että se säilyttää värinsä pitkään sekä kestää hyvinkorroosiota, UV-säteilyä ja naarmuuntumista. Se auttaa rakennustakestämään useiden vuosikymmenien ajan. Päätökseen vaikuttimyös kestävä kehitys.

Useimpien GreenCoat®-tuotteiden pinnoitteen raaka-aineessaon käytetty biopohjaista teknologiaa (BT), jossa merkittäväosa perinteisistä fossiilisista öljyistä on korvattu ruotsalaisellarypsiöljyllä. SSAB:n ainutlaatuinen, patentoitu ratkaisu pienentääekologista jalanjälkeä merkittävästi.

Erittäin tunnustettu World Architecture Festival (WAF) on huomioinut ja valinnut Lilla Integralenin WAF-palkintoehdokkaaksi 2019 kategoriassa "Valmiit rakennukset: asuminen". Lilla Integralen oli myös nimetty yhdeksi viidestä Plåtpriset 2019 ehdokkaasta.

Lilla Integralen – GreenCoat® in award-winning architecture

Thomas Sandell, sandellsandberg arkitekter

For the creation of a semi-detached house, the renowned Swedish architect, Thomas Sandell, from sandellsandberg arkitekter, decided to contrast with something a bit subtler, yet still full of life. He called it “Lilla Integralen”.

LinkedInFacebookPinterest  Mail

Lilla Integralen on tällä hetkellä palkittu ja ehdolla:

  • 2019 World Architecture Festival (WAF) Award
  • 2019 Plåtpriset

 

     

7 kysymystä Thomas Sandell


Mistä tämä hanke sai innoituksensa?

  • Lilla Integralen on saanut innoitusta vanhoista teollisuusrakennuksista. Rakennuksen muoto ja julkisivun aaltoileva profiili luovat mielenkiintoisen ja leikkisän ulkoasun, joka herättää rakennuksen henkiin.

 

Julkisivu on hyvin keskeinen osauutta rakennusta. Miksi päätittevalita sen materiaaliksi juuriGreenCoat®-teräksen muidenmateriaalien sijaan?

  • Halusimme ainutlaatuisen ulkoasun, joka vahvistaa arkkitehtuuria. Sen vuoksi me valitsimme ympäristöystävällisen materiaalin, joka on sekä kestävän kehityksen mukaista että hieman odottamatonta. Maalipinnoitettu teräs on sekä muovattavaa että väriltään tasalaatuista, joten sen on erittäin hyvää julkisivumateriaalia. Lisäksi se kestää aikaa.

 

Miten tärkeässä roolissa kestäväkehitys oli Lilla Integraleniasuunniteltaessa?

  • Huolehdimme pitkäjänteisesti kestävästä kehityksestä, minkä vuoksi me pyrimme löytämään arkkitehtuurissamme tasapainon ympäristön ja sosiaalisen kestävyyden välillä. Suunnittelemme talomme kestämään useita sukupolvia, mikä asettaa tietenkin vaatimuksia käytetyille materiaaleille. Teräksen käyttö takaa paitsi ympäristöystävällisyyden myös kestävyyden, minkä vuoksi valinta tuntui itsestään selvältä.

 

Useimmissa GreenCoat®-tuotteissaon käytetty maalia, jossaperinteinen fossiilinen öljy onkorvattu ruotsalaisella rypsiöljyllä.Mitä mieltä olet arkkitehtuurinkannalta tästä kestävänkehityksen mukaisesta innovaatiosta?

  • Nykypäivän arkkitehtuurissa on kyse muustakin kuin muotoilusta, kyse on kestävän kehityksen mukaisten yhteisöjen ja paremman maailman luomisesta. Sen vuoksi meidän on yritettävä löytää uusia kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja. Kestävästä kehityksestä on tullut selviö arkkitehtien keskuudessa ja kestävän kehityksen mukaisten rakennusmateriaalien maailmanlaajuinen kysyntä on suurta. Mielestäni GreenCoat® erottuu edukseen ensiluokkaisena rakennusmateriaalina, joka on samalla myös ympäristöystävällinen..


Miksi valitsit julkisivuun Metallic Silver -värin?

  • Materiaalin aaltoprofiilin ohella Metallic Silver -väri luo kauniita heijastuksia, mikä on erittäin hyvä asia tämän suhteellisen tiheästi rakennetun asuinalueen katunäkymien kannalta. Metallic Silver -väri luo kontrastia muuten melkoisen värikkääseen alueeseen ja sopii hyvin yhteen vieressä olevan puisen talon kanssa.

 

Onko sinulla muita hankkeita, joissa käytetään GreenCoat® -terästä?

  • Tällä hetkellä suunnittelemme julkista rakennusta, jossa aiomme käyttää GreenCoat®-terästä julkisivumateriaalina. Hanke on vielä salainen, mutta pitäkää silmänne auki.

 

Miltä teistä tuntuu valinta World Architecture Festival (WAF) -palkintoehdokkaaksi 2019?

  • Se on tietysti kunnia ja osoitus siitä, että olemme valinneet oikean julkisivumateriaalin, sillä tavoitteenamme on aina ollut luoda tyylikäs ja raikas, mutta leikkimielinen koti, joka kestää monta tulevaa sukupolvea.

 

 

Lue lisää sandellsandbergarkitekter –arkkitehtitoimistosta ja kohteesta Lilla Integralen

Download brochure