5
Erilainen asuintalo - Lilla Integralen

Erilainen asuintalo - Lilla Integralen

Vuonna 2017 ruotsalaiseen Linköpingin kaupunkiin nousi uusiainutlaatuinen Vallastadenin asuinalue. Asuinrakennushankkeenensimmäisessä vaiheessa rakennettiin 1000 asuntoa,joiden suunnittelusta vastasi 40 eri arkkitehtiä. Suuri osa rakennuksistaon suunniteltu herättämään huomiota rohkeinmuodoin, värein ja materiaalivalinnoin. Yksi rakennuksista erottuukuitenkin joukosta erityisen hyvin.

Neljän asunnon rakennusta suunnitellessaan sandellsandbergarkitekter -arkkitehtitoimiston palkittu ruotsalainenarkkitehti Thomas Sandell päätti luoda joukosta erottuvan hienovaraisenmutta silti eloisan rakennuksen. Hän antoi rakennuksellenimen Lilla Integralen.

Vanhoista teollisuusrakennuksista inspiraatiota saaneessaLilla Integralenissa on aaltoilevasta maalipinnoitetusta teräksestävalmistettu julkisivu, jonka ansiosta rakennus näyttääkiinnostavalta ja leikkisältä. Rakennuksessa on kaksi pienempääasuntoa alakerroksessa ja kaksi suurempaa yläkerroksessa.Se on hyvä esimerkki modernista urbaanista asuintalosta, jokatarjoaa mahdollisuuden kahdelle suurperheelle asua samassatalossa erillisissä asunnoissa. Ainutlaatuisen muotoilunsa jajulkisivunsa ansiosta Lilla Integralen on nimetty Plåtpriset 2019-palkinnon saajaehdokkaaksi.

Omaperäisessä julkisivussa on käytetty maalipinnoitettua MetallicSilver -väristä GreenCoat® -terästä, jonka aaltoilevuus saarakennuksen näyttämään leikkisältä. Arkkitehtuurin maailmassaGreenCoat® on laajalti tunnettu kestävän kehityksen mukaisuudestaanja kestävyydestään.

Sandellsandberg arkitekter valitsi GreenCoat®-teräksen ennenkaikkea siksi, että se säilyttää värinsä pitkään sekä kestää hyvinkorroosiota, UV-säteilyä ja naarmuuntumista. Se auttaa rakennustakestämään useiden vuosikymmenien ajan. Päätökseen vaikuttimyös kestävä kehitys.

Useimpien GreenCoat®-tuotteiden pinnoitteen raaka-aineessaon käytetty biopohjaista teknologiaa (BT), jossa merkittäväosa perinteisistä fossiilisista öljyistä on korvattu ruotsalaisellarypsiöljyllä. SSAB:n ainutlaatuinen, patentoitu ratkaisu pienentääekologista jalanjälkeä merkittävästi.

Lilla Integralen on yksi viidestä Plåtpriset 2019 -palkinnonsaajaehdokkaasta. Palkinnon ajatuksena on palkita innovatiivisiaja kestävän kehityksen mukaisia rakennuksia, joissa metallinominaisuuksia ja ulkomuotoa hyödynneteään onnistuneesti arkitehtuurissa.

Lilla Integralen on parhaillaan ehdokkaana seuraaviin palkintoihin:

  • 2019 Plåtpriset

Platpriset

7 kysymystä Thomas Sandell

 

Mistä tämä hanke sai innoituksensa?

  • Lilla Integralen on saanut innoitusta vanhoista teollisuusrakennuksista. Rakennuksen muoto ja julkisivun aaltoileva profiili luovat mielenkiintoisen ja leikkisän ulkoasun, joka herättää rakennuksen henkiin.

 

Julkisivu on hyvin keskeinen osauutta rakennusta. Miksi päätittevalita sen materiaaliksi juuriGreenCoat®-teräksen muidenmateriaalien sijaan?

  • Halusimme ainutlaatuisen ulkoasun, joka vahvistaa arkkitehtuuria. Sen vuoksi me valitsimme ympäristöystävällisen materiaalin, joka on sekä kestävän kehityksen mukaista että hieman odottamatonta. Maalipinnoitettu teräs on sekä muovattavaa että väriltään tasalaatuista, joten sen on erittäin hyvää julkisivumateriaalia. Lisäksi se kestää aikaa.

 

Miten tärkeässä roolissa kestäväkehitys oli Lilla Integraleniasuunniteltaessa?

  • Huolehdimme pitkäjänteisesti kestävästä kehityksestä, minkä vuoksi me pyrimme löytämään arkkitehtuurissamme tasapainon ympäristön ja sosiaalisen kestävyyden välillä. Suunnittelemme talomme kestämään useita sukupolvia, mikä asettaa tietenkin vaatimuksia käytetyille materiaaleille. Teräksen käyttö takaa paitsi ympäristöystävällisyyden myös kestävyyden, minkä vuoksi valinta tuntui itsestään selvältä.

 

Useimmissa GreenCoat®-tuotteissaon käytetty maalia, jossaperinteinen fossiilinen öljy onkorvattu ruotsalaisella rypsiöljyllä.Mitä mieltä olet arkkitehtuurinkannalta tästä kestävänkehityksen mukaisesta innovaatiosta?

  • Nykypäivän arkkitehtuurissa on kyse muustakin kuin muotoilusta, kyse on kestävän kehityksen mukaisten yhteisöjen ja paremman maailman luomisesta. Sen vuoksi meidän on yritettävä löytää uusia kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja. Kestävästä kehityksestä on tullut selviö arkkitehtien keskuudessa ja kestävän kehityksen mukaisten rakennusmateriaalien maailmanlaajuinen kysyntä on suurta. Mielestäni GreenCoat® erottuu edukseen ensiluokkaisena rakennusmateriaalina, joka on samalla myös ympäristöystävällinen..


Miksi valitsit julkisivuun Metallic Silver -värin?

  • Materiaalin aaltoprofiilin ohella Metallic Silver -väri luo kauniita heijastuksia, mikä on erittäin hyvä asia tämän suhteellisen tiheästi rakennetun asuinalueen katunäkymien kannalta. Metallic Silver -väri luo kontrastia muuten melkoisen värikkääseen alueeseen ja sopii hyvin yhteen vieressä olevan puisen talon kanssa.

 

Onko sinulla muita hankkeita, joissa käytetään GreenCoat® -terästä?

  • Tällä hetkellä suunnittelemme julkista rakennusta, jossa aiomme käyttää GreenCoat®-terästä julkisivumateriaalina. Hanke on vielä salainen, mutta pitäkää silmänne auki.

 

Mitä mieltä olet Plåtpriset 2019 -ehdokkuudesta?

  • Se on totta kai kunnia ja todiste siitä, että me olemme valinneet oikean julkisivumateriaalin, sillä hankkeen tavoitteena on aina ollut luoda tyylikäs ja suoralinjainen mutta kuitenkin leikkisä asuintalo, joka kestää vuosia.

Download brochure