Intermix on Euroopan johtavia betonimyllyjen valmistajia, ja yritykselle on tärkeää erityisesti innovointi, joustavuus ja tuotteiden laatu. Vuoden 2012 alkupuolella tämä saksalaisyritys toi markkinoille kevyen betonimyllyn, jonka betonirummussa ja sisäkierteessä käytetään 3 millimetriä paksuja Hardox®-teräslevyjä. Uusi mylly muodostaa jo 60 prosenttia yrityksen myynnistä.
Betoniautoissa on taloudellisesti ajatellen tärkeintä, että ne ovat tyhjinä mahdollisimman kevyitä. Painonvähennys lisää hyötykuormaa ja pienentää polttoaineeseen, renkaisiin, veroihin ja muihin maksuihin liittyviä kuluja. Joissakin maissa painonvähennyksen avulla voidaan myös täyttää oma- ja kokonaispainoa koskevat säädökset.
Intermix halusi optimoida ajoneuvojensa hyötykuorman, sillä betoni painaa 2,4 tonnia kuutiometriltä. Suurin Saksan tieliikennelain sallima kokonaispaino on 32 tonnia, ja neliakselinen betoniauto painaa tyhjänä noin 14 tonnia.
Hardox®-rakenteita oli ollut saatavilla jo jonkin aikaa maansiirtoautoille, mutta Hardox®-terästä ei ollut koskaan yritetty käyttää kevyissä betonimyllyissä. Intermix aloitti yhteistyön SSAB:n kanssa selvittääkseen, kuinka se voisi hyödyntää ohutta ja kulutuksenkestävää Hardox®-terästä. 16. tammikuuta 2012 yritys sai Hardox® in My Body -lisenssin.
”Olemme ylpeitä siitä, että olemme valmistaneet maailman ensimmäisen Hardox® in My Body -betonimyllyn”, Intermixin myyntijohtaja Harald Schmidt kertoo. ”Tuotteelle on ollut paljon kysyntää Saksassa ja muissa maissa, joten odotamme, että sitä tullaan lähitulevaisuudessa myymään lähes kaikkialla Euroopassa.”
”Aiemmin käyttämäämme 4,5 millimetrin paksuiseen teräkseen verrattuna tämä kevyempi teräs pienentää rakenteiden painoa jopa 18 prosenttia”, Schmidt jatkaa. ”Tärkeintä on kuitenkin se, että Hardox® on niin kestävää, että vaikka käytämmekin nyt ohuempaa terästä, betonimyllyn käyttöikä pysyy samana.”
Intermixin uuden kevyen betonimyllyn tapauksessa on juuri näin. Hardox®-teräksen kovuus, sitkeys, vahvuus ja kulutuskestävyys ovat niin erinomaisia, että ohuemmilla levyillä päästään samaan käyttöikään pienemmällä omapainolla.