5
Rakennukset
COR-TEN®-TERÄS ON SUOSITTU VAIHTOEHTO SEKÄ RAKENNUKSIIN ETTÄ TAIDETEOKSIIN

COR-TEN®-TERÄS ON SUOSITTU VAIHTOEHTO SEKÄ RAKENNUKSIIN ETTÄ TAIDETEOKSIIN

COR-TEN® on lisensoitu tuotemerkki ja osa SSAB Weathering -terästen tuoteperhettä.

COR-TEN® on erikoisluja, niukkaseosteinen ja hitsattava rakenneteräs, jolla on poikkeuksellisen hyvä säänkestävyys. Teräksen kemiallisen koostumuksen ansiosta sen pintaan muodostuu patinakerros, joka suojaa sitä teräksen mekaanisia ominaisuuksia muuttamatta. Patinakerros suojaa arkkitehtonisia terästuotteita ilmastokorroosiolta ja tekee niistä näyttäviä. Mikä parasta, nämä teräkset ovat tavallisia teräksiä ympäristöystävällisempiä.

Kun arkkitehti tai taiteilija haluaa luoda vaikuttavan rakennuksen tai veistoksen, harvat tuotteet voivat kilpailla SSAB Weathering- ja COR-TEN®-terästen kanssa. Patinoitunut torni lasi- ja betonirakennusten täyttämässä kaupungissa tai vehreän puiston keskellä erottuu kauniisti ympäristöstään ja tekee lähtemättömän vaikutuksen. Se myös kestää uudenveroisena vuosikymmeniä eikä tarvitse juurikaan ylläpitoa.

Ainutlaatuinen ulkoasu kaikille arkkitehtonisille projekteille ja taideteoksille

Monet arkkitehdit valitsevat SSAB Weathering -terästuotteet niiden ainutlaatuisten rakenteellisten ominaisuuksien vuoksi – olivatpa kyseessä sitten arkkitehtoniset teräspaneelit, kattotuotteet tai COR-TEN®-teräsputket.

Säänkestävä teräs on tavallisesta teräksestä poiketen mattapintaista, joten se ei ole arkkitehtonisessa käytössä niin heijastavaa kuin muut metallit. Sen omaleimainen, pronssinsävyinen pinta muuttuu ajan myötä käyttökohteen sää- ja ilmasto-olosuhteiden vaikutuksesta. Tämä luontainen patinoituminen tekee jokaisesta projektista ainutlaatuisen.

COR-TEN®-teräksen patinoitumisprosessi

Kun teräs altistuu kosteille ja kuiville olosuhteille, se alkaa aluksi hapettua samalla tavoin kuin tavallinen pehmeä teräs. Ajan myötä hapettuneesta pintakerroksesta kuitenkin muodostuu tiivis patinakerros, ja pinnan väri muuttuu alun punaruskeasta vaalean- tai tummanruskeaksi.

Muutoksen nopeus ja lopullinen väri riippuvat käyttökohteen ilmasto-olosuhteista ja ilmanlaadusta. Rikkipitoinen ilma nopeuttaa hapettumista ja tekee patinasta tummemman. Myös kosteiden ja kuivien syklien nopea vaihtelu kiihdyttää hapettumista.

Jos olosuhteet ovat kuitenkin jatkuvasti joko kosteat tai kuivat, patinakerrosta ei muodostu, ja tästä syystä säänkestävää terästä ei tulisi esimerkiksi käyttää sisätiloissa. Hapettumisprosessi kestää tavallisesti 2–6 vuotta.

Soveltuu erinomaisesti maalaukseen

SSAB Weathering- ja COR-TEN®-terästen maalipinta kestää tavallisesti kaksi kertaa pitempään kuin tavallisen teräksen maalipinta. Maalatun säänkestävän teräksen pinta varmistaa upean lopputuloksen väristä.

Erikoisluja rakenneteräs

SSAB Weathering -teräkset soveltuvat ihanteellisesti lujiin ja kevyisiin rakenteisiin, joiden on tarkoitus kestää pitkään. Näitä teräksiä on saatavana myötölujuusluokissa  345–960 MPa, murtolujuudet ovat vastaavasti välillä 580 – 1 000 MPa.

Ympäristöystävällinen teräs

SSAB Weathering- ja COR-TEN®-teräkset ovat kestäviä, pitkäikäisiä ja ympäristöystävällisiä.

Ne ovat 100-prosenttisesti kierrätettävissä, ja muista teräslajeista poiketen ne eivät tarvitse korroosiosuojausta. Itse asiassa joissakin käyttökohteissa niillä jopa korvataan kyllästetyt puurakenteet.

Vaikka säänkestävää terästä ei maalata, se ei tarvitse juuri lainkaan ylläpitoa koko elinkaarensa aikana.

Steel bridge
Weathering steel application

Säänkestävä teräs arkkitehtonisissa projekteissa

Olipa SSAB Weathering -terästen patinakerroksen kehittyminen missä vaiheessa tahansa, tuotteiden patinavaikutelma antaa rakennuksille omaleimaisen ulkoasun, jota on mahdoton jäljitellä.  Ne kestävät erinomaisesti ja näyttävät yhtä upeilta niin toimisto- ja julkisrakennuksissa kuin omakotitaloissakin.


Eiffel tower
SSAB Weathering can be ordered as hot rolled plate, hot and cold rolled strip, tubes and sections.

Download designers guide

Ota yhteyttä

Voit pyytää säänkestävien SSAB Weathering- ja COR-TEN®-terästen hintatiedot ja tilausohjeet puhelimitse tai sähköpostitse.

Ota yhteyttä