5
Raskaat kuljetusvälineet
Säänkestävä teräs keventää painoa ja pienentää ylläpitokustannuksia

Säänkestävä teräs keventää painoa ja pienentää ylläpitokustannuksia

COR-TEN® on lisensoitu tuotemerkki ja osa SSAB Weathering -terästen tuoteperhettä.
 

SSAB Weathering- ja COR-TEN®-teräkset soveltuvat erinomaisesti raskaiden kuljetusvälineiden valmistukseen Rautatiekalusto ja merikontit altistuvat sateelle, auringonpaahteelle, tuulelle, lumelle ja muille ääriolosuhteille, jotka saattavat vaihdella suuresti jopa muutaman tunnin matkan aikana. Säänkestävät teräkset sopivat ihanteellisesti näihin olosuhteisiin, joissa kosteus ja kuivuus vaihtelevat jatkuvasti. Olosuhteet käynnistävät teräksen pinnan muutosprosessin, ja ajan myötä teräksen pintaan muodostuu suojaava patinakerros. 

SSAB Weathering -teräksiin ei tavallisista teräksistä poiketen synny paksua ruostekerrosta, joka voi säilyä pitkään kosteana ja aiheuttaa korroosion nopeampaa etenemistä. Näin tästä teräksestä valmistettu kuljetuskalusto kestää tavallista pidempään.

Luja teräs kiskokaluston ja kuljetuskonttien valmistukseen

Lujasta SSAB Weathering -teräksestä valmistetut kuljetuskontit ja kiskokalusto ovat erittäin lujia, kestäviä ja kevyitä muista materiaaleista valmistettuun kuljetuskalustoon verrattuina. Kun tähän vielä lisätään teräksen korroosionkesto-ominaisuudet, lopputuloksena syntyy rautatievaunuja ja kontteja, joiden hyötykuorma on tavallista suurempi, jotka kestävät pitempään ja kuluttavat tavallista vähemmän energiaa.

 

Pienet käyttöönotto- ja ylläpitokustannukset

SSAB Weathering- ja COR-TEN®-teräksiä käytetään paljon kuljetusvälineissä ja -konteissa myös siksi, että näiden terästen käyttöönotto- ja ylläpitokustannukset ovat alhaiset. Tavallisesta teräksestä poiketen säänkestäviä teräksiä ei tarvitse maalata, sillä hapettumisen aikana muodostuva patinakerros suojaa terästä. Tämän luonnollisen prosessin ansiosta maalauksesta ja uudelleenmaalauksista ei aiheudu lainkaan kustannuksia.

Korroosionkestävä teräs

Korroosiokäyttäytyminen tavalliseen hiiliteräkseen verrattuna

Korroosiokäyttäytyminen tavalliseen hiiliteräkseen verrattuna

Säänkestävien terästen pinnalle muodostuva patinakerros on tiivis ja kiinteä ja ehkäisee syklisiä korroosiohäviöitä. Patinoitumisprosessin ensimmäisinä vuosina korroosionopeus on jotakuinkin sama kuin tavallisilla hiiliteräksillä.

Suomen sääolosuhteille altistuminen 10 vuoden jälkeen

Patinoituminen riippuu ilmasto-olosuhteista. Maaseudulla sekä COR-TEN A- että COR-TEN B -teräksillä on tavallista S355-hiiliterästä huomattavasti hitaampi korroosionopeus. Teollisuusalueilla taas COR-TEN A suojaa korroosiolta parhaiten sen seosaineena käytetyn fosforin ansiosta.

Maalatako vai eikö maalata – päätä itse 

Siltojen ja muiden rakenteiden perinteisiä valmistusmateriaaleja käytettäessä valinnanvaraa ei tavallisesti ole, vaan rakenne on maalattava, kuten tavallista terästä käytettäessä, tai jätettävä käsittelemättä, kuten betonia käytettäessä. SSAB Weathering- ja COR-TEN®-teräksiä käytettäessä molemmat vaihtoehdot ovat mahdollisia. 

Maalin tarttuvuus säänkestävään teräkseen on erinomainen, ja teräksen patinoitumisominaisuus tekee pinnasta itsestäänkorjautuvan, mikä hidastaa korroosiota.

SSAB Weathering -teräsrakenteissa huokoisen ruostekerroksen kautta etenevä korroosio ei ole samanlainen ongelma kuin hiiliteräksen tapauksessa. Nämä tekijät yhdessä jopa kaksinkertaistavat säänkestävän teräksen maalipinnan kestoiän tavalliseen teräkseen verrattuna. Nyrkkisääntönä on, että tavallisesta teräksestä valmistettu silta on maalattava kaksi kertaa useammin kuin SSAB Weathering -teräksestä rakennettu silta. Tämä tarkoittaa myös sitä, että maalattu säänkestävä teräs säilyttää edustavan ulkonäkönsä pidempään.

Pieni ekologinen jalanjälki

SSAB Weathering- ja COR-TEN®-terästen ympäristöjalanjälki on pienempi kuin tavallisilla teräksillä. Maalauksen ja uudelleenmaalausta edeltävän maalinpoiston aiheuttamilta päästöiltä ja saasteilta voidaan välttyä kokonaan, jos junanvaunut ja kontit jätetään maalaamatta. Tämä teräs on lisäksi 100-prosenttisesti kierrätettävissä, ja sitä voidaan käyttää rakenteissa puun sijaan, jolloin haitallisia kyllästysaineita ei tarvita.
Environmentally-friendly steel
 SSAB Weathering steels: ready for the workshop
As with all critical materials and components there are recommendations for application use of SSAB weatheriAs with all critical materials and components there are recommendations for application use of SSAB weathering COR-TEN® steels. ng COR-TEN® steels.

Download recommendations for application use of SSAB weathering COR-TEN®

Download brochure

Heavy transport brochure

Ota yhteyttä

Voit pyytää säänkestävien SSAB Weathering- ja COR-TEN®-terästen hintatiedot ja tilausohjeet puhelimitse tai sähköpostitse.

Ota yhteyttä