5
Sillat ja teräsrakenteet
SSAB Weathering- ja COR-TEN®-teräkset siltoihin ja teräsrakenteisiin

SÄÄNKESTÄVÄ TERÄS TARJOAA KORROOSIOSUOJAA SILTOIHIN JA MUIHIN RAKENTEISIIN

COR-TEN® on lisensoitu tuotemerkki ja osa SSAB Weathering -terästen tuoteperhettä.

Ilmastokorroosionkestävät SSAB Weathering- ja COR-TEN®-teräkset säästävät kustannuksia ensimmäisestä käyttöpäivästä alkaen. Siksi ne ovatkin ihanteellinen rakennusmateriaali silloille. Toisin kuin monien muiden teräsrakenteissa käytettyjen terästen tapauksessa, SSAB Weathering -teräksiä ei tarvitse maalata, mikä vähentää niiden ylläpitokustannuksia merkittävästi. Jos säänkestävästä teräksestä rakennettu silta tai rakennelma kuitenkin päätetään maalata, uudelleenmaalauksia tarvitaan huomattavasti harvemmin kuin tavallisen teräksen tapauksessa.

Koska sillat ja rakenteet on rakennettava lujista materiaaleista, SSAB Weathering- ja COR-TEN®-teräkset ovat erinomainen valinta, sillä niiden myötölujuus on jopa 960 MPa. Näin voidaan luoda kevyempiä rakenteita, jotka on helpompi kuljettaa ja pystyttää. Tavallisten terästen tavoin myös säänkestävät teräkset vastaavat nykyaikaisen sillanrakennuksen tarpeisiin, joita ovat esimerkiksi nopea rakentaminen, joustava suunnittelu ja rakentaminen vaativiin kohteisiin. Tämän lisäksi ne vielä näyttävät upeilta. Sillanrakentajat eri puolilla maailmaa käyttävät SSAB Weathering -teräksiä ylpeinä työnsä jäljistä.

Patinan suojaama

Koska SSAB Weathering- ja COR-TEN®-teräsrakenteiden pintaan muodostuu ajan myötä hapettumisen yhteydessä patinakerros, niitä ei tarvitse maalata. Patina suojaa maalin tavoin sen alla olevaa terästä. Maalista poiketen patina ei kuitenkaan halkeile eikä säröile, eikä sitä tarvitse uusia. Tämä luonnollisestikin tuo merkittäviä säästöjä ylläpitokustannuksiin sekä ajassa että rahassa mitattuna. Itse asiassa säänkestäviä teräksiä ei tarvitse pintakäsitellä lainkaan, koska patinoitumisprosessi on täysin luonnollinen, ja tästä syystä myös tuotantokustannukset jäävät pienemmiksi. 

Jos SSAB Weathering -teräksestä rakennettu silta tai muu rakenne päätetään maalata, uudelleenmaalauksia tarvitaan harvemmin kuin jos olisi käytetty tavallista terästä. 

Ympäristöystävällinen teräs

SSAB Weathering- ja COR-TEN®-terästen ympäristöjalanjälki on huomattavasti pienempi kuin tavallisilla teräksillä. Maalauksen ja uudelleenmaalausta edeltävän maalinpoiston lähiympäristöön aiheuttamilta päästöiltä ja saasteilta voidaan välttyä kokonaan, jos silta jätetään maalaamatta. Lisäksi SSAB Weathering -teräkset ovat 100-prosenttisesti kierrätettäviä, mikä on monissa nykypäivän infrastruktuuriprojekteissa ratkaiseva tekijä.

Säänkestävillä teräksillä voidaan lisäksi korvata puurakenteita, jolloin haitallisia kyllästysaineita ei tarvita lainkaan.

SSAB Weathering and COR-TEN® steels have a much smaller environmental footprint than conventional steel.
Weathering steel application

Maalatako vai eikö maalata – päätä itse 

Siltojen ja muiden rakenteiden perinteisiä valmistusmateriaaleja käytettäessä valinnanvaraa ei tavallisesti ole, vaan rakenne on maalattava, kuten tavallista terästä käytettäessä, tai jätettävä käsittelemättä, kuten betonia käytettäessä. SSAB Weathering- ja COR-TEN®-teräksiä käytettäessä molemmat vaihtoehdot ovat mahdollisia. 

Maalin tarttuvuus säänkestävään teräkseen on erinomainen, ja teräksen patinoitumisominaisuus tekee pinnasta itsestäänkorjautuvan, mikä hidastaa korroosiota.

SSAB Weathering -teräsrakenteissa huokoisen ruostekerroksen kautta etenevä korroosio ei ole samanlainen ongelma kuin hiiliteräksen tapauksessa. Nämä tekijät yhdessä jopa kaksinkertaistavat säänkestävän teräksen maalipinnan kestoiän tavalliseen teräkseen verrattuna. Nyrkkisääntönä on, että tavallisesta teräksestä valmistettu silta on maalattava kaksi kertaa useammin kuin SSAB Weathering -teräksestä rakennettu silta. Tämä tarkoittaa myös sitä, että maalattu säänkestävä teräs säilyttää edustavan ulkonäkönsä pidempään.

Steel bridge

SSAB Weathering -teräs: maisemaan sulautuva materiaali

Kaikissa infrastruktuuriprojekteissa myös rakenteiden ulkoasulla on merkitystä, ja tämä koskee erityisesti siltojen ja tornien kaltaisia suuria rakennelmia.  SSAB Weathering -terästen patina tunnetaan erityisesti siitä, miten saumattomasti se sulautuu ympäristöönsä – varsinkin maaseudulla. Patinoituva teräs voi myös pehmentää esimerkiksi betonirakenteiden tai muiden sellaisten rakennelmien ulkoasua, jotka muutoin erottuisivat häiritsevästi ympäristöstään.

On tärkeää muistaa, että säänkestävien terästen väri ja pinta muuttuvat ajan myötä niiden altistuessa erilaisille sääolosuhteille.

 
SSAB Weathering steel: Landscape-friendly material
Eiffel tower

Download recommendations for application use of SSAB Weathering and COR-TEN® steels

Ota yhteyttä

Voit pyytää säänkestävien SSAB Weathering- ja COR-TEN®-terästen hintatiedot ja tilausohjeet puhelimitse tai sähköpostitse.

Ota yhteyttä