5 5
Toolox eri käyttökohteissa

Käyttökohteita

Maailman kovimpana esikarkaistuna työkaluteräksenä Toolox®-terästä voidaan käyttää lukemattomiin eri tarkoituksiin.

Tämä erittäin kova ja sitkeä teräs on helppo koneistaa ja sillä on erinomainen mittapitävyys, puhtausaste, väsymiskestävyys ja taatut ominaisuudet, joten sillä on monenlaisia käyttötarkoituksia. Toolox®-teräs tarjoaa monenlaisia käyttömahdollisuuksia. Sitä voidaan käyttää muoteissa tai työkaluissa, joilla valmistetaan esimerkiksi televisioiden runkoja, moottorien suojuksia tai autojen turvarakenteita. Toolox®-terästä voidaan käyttää myös vaativissa koneiden osissa.

Seuraavissa esimerkeissä on kuvattu Toolox®-teräksen edut joissakin käyttötarkoituksissa.

Plastic injection mold

Ruiskuvalumuotti

Käyttötarkoitus: Nailonista valmistettava kaapelien suojus, joka sisältää 15 prosenttia lasikuitua.

Ratkaisu: Toolox® 44

Valmistus: Kaksiosainen muotti suoraruiskutuksella. Muotin muovausosat on valmistettu Toolox® 44:stä. Koemuotti valmistettiin 45 HRC:n peruskovuuden materiaalista. Ennen tuotantoon menoa muotille tehtiin nitraus, jonka tuloksena kovuudeksi saatiin 61–62 HRC.

Tulos: Kuukausittain valmistettiin 10 000 tuotetta, kunnes 50 000 tuotteen kappalemäärä saavutettiin ja tuotanto lopetettiin. Muotti oli edelleen täysin käyttökelpoinen.

Saat lisätietoja paikalliselta valtuutetulta Toolox®-jälleenmyyjältä tai SSAB:n teknisestä tuesta osoitteesta techsupport@ssab.com.Kylmämuovausmuotti lämmönvaihdinlevyilleKylmämuovausmuotti lämmönvaihdinlevyille

Käyttötarkoitus: Ruostumattomasta teräksestä valmistettu muotti lämmönvaihtimissa käytettyjen osien valmistamiseen.

Ratkaisu: Toolox® 44

Valmistus: Aiempi ratkaisu oli W.Nr 1.2344, joka toimitettiin pehmeäksi hehkutettuna. Muotin valmistamisen jälkeen teräs nuorrutettiin noin 50 HRC kovuuteen. Lopullinen muotti tehtiin käyttäen useista osista muodostuvaa modulaarista järjestelmää.

Tulos: Muotti koneistettiin yhdestä Toolox® 44 -levystä, mikä säästi sekä aikaa että rahaa aiempaan ratkaisuun verrattuna. Noin 600 000 kappaletta valmistettiin erinomaisin tuloksin.

Saat lisätietoja paikalliselta valtuutetulta Toolox®-jälleenmyyjältä tai SSAB:n teknisestä tuesta osoitteesta techsupport@ssab.com.Cold working

Kylmätyöstö – edistyksellisiä muotteja jääkaapin osien valmistukseen

Käyttötarkoitus: Jääkaapin kompressorin pohjalevy

Ratkaisu: Toolox® 44

Valmistus: Aiemmin käytettiin terästä W.Nr. 1.2363, joka oli karkaistu 60 HRC kovuuteen. Toolox® 44 valittiin ajan säästämiseksi sekä pitkien osien lämpökäsittelyn ja viimeistelyn helpottamiseksi. Muottien valmistus onnistui hyvin ja muotin tekemiseen kului 3 päivää vähemmän aikaa. Tämän materiaalin kanssa ei enää tarvittu aiemmin välttämättömiä lämpökäsittelyn jälkeisiä viimeistelyjä.
Tulos: Muotti tarkastettiin 150 000 kappaleen valmistuksen jälkeen. Siinä ei havaittu näkyvää kulumista. Muotin tarkastusmittausten tulokset olivat tyydyttävät. Samalla muotilla valmistettiin yli 1,5 miljoonaa kappaletta.

Saat lisätietoja paikalliselta valtuutetulta Toolox®-jälleenmyyjältä tai SSAB:n teknisestä tuesta osoitteesta techsupport@ssab.com.Työkalunpidin

Työkalunpidin

Käyttötarkoitus: Työkalunpitimet sorvaustyökaluille, joiden halkaisijat alkavat 17 mm:stä

Ratkaisu: Toolox® 44

Tulos: Aiemmassa materiaalissa esiintyi halkeamia ohuissa kohdissa (4140 44‑46 HRC). Toolox® 44:ää käyttämällä pidikkeen käyttöikää voitiin pidentää (kolminkertaiseksi), lämpökäsittelyä ei tarvittu, kärkien liitosaukoissa oli vähemmän kulumia ja tärinää esiintyi vähemmän, mikä paransi työkappaleen pintaa.

Saat lisätietoja paikalliselta valtuutetulta Toolox®-jälleenmyyjältä tai SSAB:n teknisestä tuesta osoitteesta techsupport@ssab.com.


Car shredder axle

Autonmurskaimen akseli

Käyttötarkoitus: Akseli, jonka ympärillä hakkurit pyörivät. Halkaisijat: 101 mm, 121 mm, 125 mm.

Ratkaisu: Toolox® 44

Tulos: Aiemmin käytetyssä materiaalissa 42CrMo4 HT esiintyi muodonmuutoksia lämpökäsittelyn jälkeen. Toolox® 44 helpotti ja nopeutti valmistusta sekä pidensi tuotteen keskimääräistä käyttöikää 30 %. Asiakas otti Toolox®-teräksen vakituiseen käyttöön.

Saat lisätietoja paikalliselta valtuutetulta Toolox®-jälleenmyyjältä tai SSAB:n teknisestä tuesta osoitteesta techsupport@ssab.com.Muovimuotti

Muovimuotti

Käyttötarkoitus: Teline sähköasennuksissa käytetylle sähkörasialle, PA 6 -nailonia. Ei täyteainetta.

Ratkaisu: Toolox® 44 (korvasi Stavax-teräksen [AISI 420 -malli])

Valmistus: Valmistus onnistui hyvin, ja ainoana ongelmana oli kierteytys. Lastut oli hankala poistaa aukoista konekierretappien vuoksi. Ongelma ratkaistiin vaihtamalla tappeihin, joissa oli suorat kierteet, jolloin lastuja voitiin työntää eteenpäin.

Tulos: Muottia käytettiin jopa 50 000 kappaleen vuosituotannossa ja yhteensä valmistettiin 200 000 kappaletta täysin tyydyttävällä laadulla. Toolox® 44:ää käytettiin myös vuorauksena useissa muissa muoteissa. Toolox® 44 säästi huomattavasti aikaa muotinvalmistuksessa, sillä lämpökäsittelyä ei tarvittu eikä muottia tarvinnut hienosäätää.

Saat lisätietoja paikalliselta valtuutetulta Toolox®-jälleenmyyjältä tai SSAB:n teknisestä tuesta osoitteesta techsupport@ssab.com.
Brass die casting

Messinkipainevalu

Käyttötarkoitus: Muotti messinkiosien painevaluun

Ratkaisu: Toolox® 44

Valmistus: Aiemmin käytettiin QRO 90 -terästä, joka lämpökäsiteltiin noin 48 HRC kovuuteen. Ratkaisu oli teknisesti toimiva, mutta kallis. Toolox® 44:n pinta oli aiemmin käytettyä terästä (QRO 90 lämpökäsiteltynä noin 48 HRC kovuuteen) parempi kiillottamisen jälkeen, ja tämä oli asiakkaalle erittäin tärkeää. Muotin koneistus onnistui hyvin.

Tulos: Toolox® 44:ää testattiin samanaikaisesti QRO 90:n kanssa sekä muotissa että ytimissä. Ytimissä Toolox® 44 kului nopeammin kuin QRO 90. Muottia käytettiin täyden 45 000 kappaleen sarjan valmistamiseen. Toolox® 44- ja QRO 90 -muottien välillä ei havaittu juuri lainkaan eroja. (QRO 90:n pinta oli hieman parempi.) Asiakas päätti ottaa Toolox® 44:n vakituiseen käyttöön ja aloittaa testauksen suuremmilla muoteilla.

Saat lisätietoja paikalliselta valtuutetulta Toolox®-jälleenmyyjältä tai SSAB:n teknisestä tuesta osoitteesta techsupport@ssab.com.
Alumiinipainevalu

Alumiinipainevalu

Käyttötarkoitus: Piaggio Vespa -skootterin mäntä

Ratkaisu: Toolox® 44

Valmistus: Aiemmin käytetty ratkaisu oli W.Nr 1.2343, ESR-laatu, lämpökäsitelty 46–48 HRC kovuuteen. Ratkaisu toimi asiakkaan kannalta teknisesti hyvin. 
Mäntiä on 10 eri kokoa. Tästä syystä valmistettiin 10 muottia käyttäen 130 mm paksuja Toolox® 44 -palasia. Tavallisesti tällaisen muotin valmistukseen kuluu neljä viikkoa.

Tulos: Toolox®-muotin vienti tuotantoon onnistui hyvin. Toolox® 44:n käyttö lyhensi valmistusaikaa viikolla, sillä lämpökäsittelyä ei tarvittu. Pintakäsittelyä ei tehty.

Saat lisätietoja paikalliselta valtuutetulta Toolox®-jälleenmyyjältä tai SSAB:n teknisestä tuesta osoitteesta techsupport@ssab.com.Tool for manufacturing automotive B-pillar

Autoteollisuuden B-pilarien valmistukseen käytettävä työkalu

Käyttötarkoitus: Saksalaisen autonvalmistajan B-pilarien valmistukseen käytettävä työkalu

Ratkaisu: Toolox® 33

Valmistus: Uusien törmäystestivaatimusten vuoksi tarvittiin uusi työkalu. Tähän käytettiin taottua Toolox® 33 -terästä mitoilla 300 x 600 x 3 000 mm. Aiemmin käytetty W.Nr. 1.2379 -teräs korvattiin Toolox®-teräksellä toimitusaikasyistä. Muottien valmistukseen kului kaksi viikkoa vähemmän aikaa, sillä lämpökäsittelyä ei tarvittu.
Koneistus sujui hyvin, pinta oli sileä ja muodossa esiintyi vain pieniä poikkeamia (0,01 mm 1 700 mm:n pituudella). Valmistuksessa käytettiin vain karbidityökaluja.

Tulos: Muotti otettiin käyttöön vuoden 2005 alkupuolella, ja sitä on siitä lähtien käytetty ongelmitta. Pilareita valmistetaan keskimäärin 80 päivässä. Muotti on suunniteltu valmistamaan yhteensä 80 000 komponenttia.

Saat lisätietoja paikalliselta valtuutetulta Toolox®-jälleenmyyjältä tai SSAB:n teknisestä tuesta osoitteesta techsupport@ssab.com.


Pedrotti-muottipohja valmistetaan Toolox-pyörötangoista

Asiakkaidemme mielipiteitä

Pedrotti S.p.A on valtuutettu Toolox®-jälleenmyyjä ja johtava kansainvälinen tuottaja, joka on erikoistunut valmistamaan laadukkaita vakioelementtejä ja muottipohjia ruiskuvaluun, painevaluun ja metallilevyjen leimaamiseen.

Pedrotti on ylpeä siitä, että se käyttää ainoastaan huippuluokan materiaaleja, jotka täyttävät tiukat työstövaatimukset ja varmistavat, että muottien tekninen suorituskyky on erinomainen. Yrityksellä on ISO 9001- ja ISO 14001 -sertifioinnit, ja sen tuotteita on saatavilla yli 100 maassa.

Pedrottia edustava Marco Zoia kertoo Toolox®-teräksestä seuraavaa:

”Pedrotti käyttää Toolox® 33 -terästä sekä tavallisten että asiakkaan tarpeisiin räätälöityjen muottipohjien valmistamiseen. Tämä teräs on vuosien saatossa tullut tunnetuksi erityisesti mittapitävyytensä, koneistettavuutensa ja kiillotettavuutensa ansiosta. Sen menestys perustuu tuhansien tyytyväisten asiakkaiden käyttökokemuksiin.”