5

Rakenneputket

SSAB valmistaa kylmämuovattuja* ja hitsattuja rakenneputkia moniin käyttötarkoituksiin lujista SSAB Domex Tube -rakenneputkista aina ultralujiin Strenx Tube -rakenneputkiin. Rakennatpa sitten nosto- tai siirtolaitteistoa tai suunnittelet rakennusta, löydät valikoimasta aina tarpeisiisi soveltuvan tuotteen. SSAB:n rakenneputkilla voit vähentää teräsrakenteidesi painoa merkittävästi ja säästää samalla materiaali- ja valmistuskustannuksissa suunnitteluvapauttasi rajoittamatta.

Strenx Tube -rakenneputket ovat markkinoiden edistyksellisimpiä putkituotteita. Niiden avulla yllät korkeammalle, nostat raskaampia taakkoja ja saavutat pidemmät jännevälit tai parannat tuotteitasi monella muulla tavoin.

SSAB Domex Tube -rakenneputket tarjovat yhdistelmän kuormankestävyyttä, mittavaihtoehtoja ja räätälöintimahdollisuuksia. SSAB Domex Tube Double Grade on suunniteltu erityisesti rakennusteollisuuteen yhdistäen teräslaadut S420MH ja S355J2H samaan tuotteeseen.

*joitakin teräslaatuja on saatavilla myös kuumamuovattuina
SSAB produces cold formed* and welded structural hollow sections for multiple purposes
Strenx tubes

Strenx Tube

Strenx on maailman edistyksellisin luja rakenneteräs. Luonnostaan jäykän putkimuodon ansiosta saat suurimman mahdollisen hyödyn niiden lujuudesta. Strenx Tube -rakenneputkia on saatavilla teräslajeissa S700–S960.

Strenx Tube -rakenneputkien tyypillisimpä käyttökohteita ovat nostolaitteet, materiaalinkäsittelylaitteistot, runko- ja ristikkorakenteet sekä kattoristikot ja pilarit. Ne ovat hyvin hitsattavia ja saatavilla useissa eri peruspoikkileikkauksissa sekä asiakaskohtaisina erikoismuotoina.

SSAB Domex Tube

SSAB Domex Tube perhe muodostaa monipuolisen valikoiman lujia rakenneteräsputkia, jotka tarjoavat lukuisia käyttömahdollisuuksia ja etuja. Ne täyttävät tai ylittävät prEN 10219 -standardin vaatimukset ja niitä on saatavilla teräsluokasta S355/S420 (Double Grade) teräsluokkaan S550 asti.

Double Grade -rakenneputket on suunniteltu standardien EC3 ja EN 1090 mukaiseen teräsrakentamiseen. Niissä on parannettu nurjahdusluokitus, paksuustoleranssi ja iskusitkeys.

SSAB Domex Tube -rakenneputkilla säästät suunnittelu- ja konepajakuluissa johtuen optimoidusta koostumuksesta, mittatarkkuudesta sekä valmistuserien tasalaatuisuudesta.
Domex tubes
Lighter and more cost efficient trusses with hybrid design

Kevyempiä ja kustannustehokkaampia kattoristikoita hybridirakenteilla

SSAB:llä on ainutlaatuinen valikoima standardinmukaisia sekä korkealujuuksisia rakenneputkia, jotka soveltuvat teräsrakentamiseen, erityisesti kattoristikoihin. Perinteisesti rakentamisessa on käytetty vain normaalilujuuksisia teräksiä (S355 tai matalampi), mutta SSAB on osoittanut, että lujista teräksistä valmistetuilla hybridirakenteilla voi saavuttaa merkittäviä kustannus- ja painosäästöjä.
Lue lisää

Kevyempiä ja kustannustehokkaampia kattoristikoita hybridirakenteilla


Kattoristikoissa suurin osa painosta on paarteissa, joten lujan teräksen käyttäminen niissä on tärkeää paino- ja kustannussäästöjen kannalta. Toisaalta uumasauvat ovat huomattavasti pienempi osa kokonaispainosta, mutta niiden valmistaminen tuottaa suurimman osan kustannuksista. Uumasauvoissa kannattaa siis käyttää pehmeämpiä teräslaatuja, jotta hitsaus voidaan suorittaa niiden mukaisesti. Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet tämän kustannustehokkaimmaksi kattoristikkomalliksi, erityisesti pitkän jännevälin rakenteissa. Hybridirakenteen käyttäminen on erityisen helppoa SSAB Domex Tube Double Grade -rakenneputkilla (linkki tuotesivulle), sillä ne toimitetaan kahdella eri sertifikaatilla (S35J2H ja S420MH), joista suunnittelija voi valita parhaan vaihtoehdon tapauskohtaisesti.

Oikean materiaalin valitseminen paarteisiin (ja uumasauvoihin) on tapauskohtaista, mutta monissa tapauksissa Strenx Tube 700 -putki on osoittautunut parhaaksi vaihtoehdoksi. Kaikki SSAB:n rakenneteräsputket ovat CE-sertifioituja Strenx Tube 700 -lujuusluokkaan asti, ja kylmämuovattuihin nurkkiin hitsaaminen on aina sallittua. Lisätietoa suunnitteluohjeesta (linkki artikkeliin rakenneteräsputkisivulla) ja SSAB:n teknisistä artikkeleista (linkki rakenneteräsputkisivulle).

Korkean kantokyvyn pilarit SSAB:n rakenneputkivalikoimasta

SSAB valmistaa kylmämuovattuja ja hitsattuja rakenneputkia, joilla on EN 1993 -standardin (Eurocode 3) mukaisesti nurjahduskestävyys c (betonitäytteisillä liittopilareilla a tai b). Teräspilareiden nurjahduskäyttäytyminen johtaa tilanteisiin, joissa lujan teräksen hyödyntäminen on vaikeaa erityisesti pitkissä ja hoikissa pilareissa. Näissä tapauksissa geometria määrää kantokyvyn. 

SSAB Domex Tube Double Grade -rakenneputkien puristuskestävyys on kuitenkin testattu ja niille taataan nurjahduskestävyys b (linkki dokumenttiin rakenneputkisivulla). Putken lujuus on eduksi lyhyemmissä pilareissa ja hyvä nurjahduskestävyys pidemmissä. Tämä yhdistelmä tuottaa erittäin kestävän ja kustannustehokkaan pilarin. 

Vielä suuremman kuormituksen pilareihin SSAB voi tarjota rakenneputkia teräsluokkaan S700MH (Strenx Tube 700) saakka laajoin mittavalikoimin.

Odotettu ja uudistunut - SSAB Domex Tube rakenneputkikäsikirja

Uusi rakenneputkikäsikirja on ainutlaatuinen suunnitteluopas kaikille rakennesuunnittelijoille ja alan opiskelijoille. Se tarjoaa yhtälailla perustietoa SSAB:n rakenneputkien käytöstä kuin apua vaativiinkin suunnittelutehtäviin. Se esittää lukuisia havainnollistavia esimerkkejä muun muassa rakenneputkirakenteen liitosten mitoituksen, väsymyskestävyyden arvioinnin ja palomitoituksen suorittamiseksi.

SSAB Domex Tube rakenneputkikäsikirja on saatavilla sähköisessä muodossa . Tekninen asiakaspalvelumme mielellään esittelee kirjaa tarkemmin ja järjestää siihen liittyviä seminaareja sekä toimittaa painettuja kirjoja niitä haluaville. Lataa kirja tai jätä yhteydenottopyyntö tästä.
Download the book or leave your contact information for printed version
SSAB Domex Tube handbook

SSAB:n FrameCalc ohjelma putkiristikoiden suunnitteluun ja optimointiin

SSAB on kehittänyt asiakkaillen ja suunnittelijoille ainutlaatuisen työkalun kattoristikoiden suunnitteluun rakenneputkilla. Sen avulla on mahdollista optimoida ristikko antamalla ainoastaan muutamia perustietoja; geometria, kuormitukset ja teräslajit. Se osaa optimoida ristikon paitsi massan myös valmistuskustannusten perusteella. FrameCalcin avulla on helppo vertailla eri teräksiä ristikoissa ja todeta itse lujien terästen edut. Mitoitus tapahtuu Eurocode 3:n mukaan.

FrameCalc lyhentää suunnitteluaikaa ja toimii erinomaisena apuvälineenä tarjouslaskennassa. SSAB kehittää sitä jatkuvasti eteenpäin, joten jos olet halukas koekäyttäjäksi ota yhteyttä lomakkeen kautta.

Jätä yhteystietosi ja tule testikäyttäjäksi

LADATTAVAT TIEDOSTOT