5
Uutisarkisto SSAB suhtautuu myönteisesti maailmanlaajuiseen ilmastosopimukseen
12.1.2016 08:53 CET Kestävä kehitys

SSAB suhtautuu myönteisesti maailmanlaajuiseen ilmastosopimukseen

Ilmastohaasteet ovat maailmanlaajuinen ongelma, ja sopimus on askel oikeaan suuntaan. Aiempien vuosien ilmastoneuvottelut eivät ole johtaneet suurempiin ilmastoparannuksiin, joten Pariisissa järjestettyyn 21. vuosittaiseen ilmastokokoukseen kohdistui paljon onnistumispaineita. Tuloksia saatiinkin: 186 maata on luvannut vähentää kasvihuonekaasupäästöjään. Tavoitteena on, että maat pitävät globaalin ilmaston lämpenemisen alle 1,5 °C:ssa. Sopimus on selvä osoitus siitä, että maailma on ottanut uuden suunnan kestävässä kehityksessä.

 

”On myönteistä, että maailman johtajat hyväksyivät ilmastosopimuksen. Teräksen maailmanmarkkinoilla SSAB on pieni teräksentuottaja. Meille maailmanlaajuinen hiilidioksidin hinnan säätely tarkoittaisi parempia mahdollisuuksia kilpailla samoilla ehdoilla suurten kiinalaisten tai intialaisten valmistajien kanssa”, kertoo SSAB:n kestävästä kehityksestä vastaava johtaja Maria Långberg.

Sitä, mitä uutta ilmastosopimus tarkalleen tuo tullessaan SSAB:n kannalta, ei voi tässä vaiheessa vielä sanoa. Euroopan unionissa (EU) aloitetaan jo tammikuussa keskustelut toimenpiteistä, joilla maailmanlaajuinen ilmaston lämpeneminen pidetään alle 1,5 °C:ssa.
”EU:ssa tarkastellaan jo nyt päästöoikeuksien myöntämistä jaksolle 2020–2030. SSAB:n näkökulmasta on tärkeää, että vähiten hiilidioksidipäästöjä aiheuttavat parhaat valmistajat hyötyvät, jolloin huonompien on pakko parantaa toimintaansa”, Maria Långberg selittää.

SSAB:llä on jo nykyään hiilidioksiditehokkaita tuotantoprosesseja, ja konsernin masuunit ovat maailmanluokkaa. SSAB:n erikoislujat teräkset ovat tavallista terästä lujempia, minkä ansiosta eri tuotteissa tarvitaan vähemmän terästä. Näin voidaan rakentaa esimerkiksi kevyempiä ajoneuvoja, mikä vaikuttaa ilmastoon myönteisesti ajoneuvon käyttövaiheessa.

”Kun päästöjä pyritään vähentämään, pitäisi myös eri tuotteiden ilmastohyöty mielestämme huomioida, sillä usein se vaikuttaa ilmastoon enemmän kuin itse tuotannosta syntyvät päästöt”, Maria Långberg toteaa.

Uusi sopimus ei vaikuta EU:n tai Kiinan olemassa oleviin kauppajärjestelmiin, mutta uusia järjestelmiä otetaan käyttöön tulevien vuosien aikana. Uusi ilmastosopimus on maailmanlaajuinen, ja jokaisen sopimuksen hyväksyneen maan on nyt laadittava toimintasuunnitelma siitä, kuinka maa voi parhaiten edistää sen toteutumista.