5
Uutisarkisto Lehdistötilaisuus 4. huhtikuuta: tavoitteena hiilidioksivapaa terästeollisuus
00:00 CET

Lehdistötilaisuus 4. huhtikuuta: tavoitteena hiilidioksivapaa terästeollisuus

Lehdistötilaisuuden iloisin osallistuja oli Ruotsin elinkeino- ja innovaatioministeri Mikael Damberg. Olen erittäin iloinen ja toivotan tämän tärkeän projektin tervetulleeksi, hän totesi tänään lehdistötilaisuudessa, jossa SSAB, LKAB ja Vattenfall esittelivät hankettaan kohti hiilidioksidivapaata terästuotantoa.

 

SSAB:n Martin Lindqvist avasi lehdistötilaisuuden kertomalla teräksen roolista yhteiskunnassa ja SSAB:n visiosta ja työstä kohti kestävämpää yhteiskuntaa. Nyt SSAB esittelee uuden projektin, jossa pitkän aikavälin tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöt nollaan.

Rautamalmia SSAB:lle toimittavan LKAB:n toimitusjohtaja Jan Moström korosti puolestaan, että heillä on sama tavoite ja he ovat mukana yhteistyössä.

Vattenfallin toimitusjohtaja Magnus Hall toi esiin sen, että Ruotsissa on mahdollista lisätä hiilidioksidineutraalia sähköntuotantoa. Se yhdessä sähköautoistumisen kanssa merkitsee paljon matkalla kohti fossiilisista polttoaineista vapaata yhteiskuntaa. Olemme myös iloisia voidessamme ottaa osaa tähän projektiin, sanoi Magnus Hall, joka uskoo, että tämä tekniikka kiinnostaa myös muualla maailmassa.

Uudessa prosessissa käytetään vetykaasua hiilen sijasta, kun rautaa erotetaan hapesta. Mutta projekti vie pitkään, ehkä 20-25 vuotta ennen kuin tätä tekniikkaa voidaan soveltaa teollisessa mittakaavassa. Ennakkotutkimus käynnistyy nyt ja sen jälkeen mahdollisesti pilottiprojekti ja vähitellen on koelaitoksen rakentamisen vuoro.

– Ruotsilla on ainutlaatuinen mahdollisuus tehdä tällaista, modernin terästeollisuuden, hiilidioksidivapaan sähköntuotannon ja hyvien tutkimusmahdollisuuksien ansiosta, sanoi Martin Lindqvist.

Mikael Damberg totesi, että tämä on suuri päivä ja hän toivoi, että tässä syntyy tulevaisuuden teknologiaa, joka samalla parantaa ruotsalaisen terästeollisuuden kilpailukykyä. Hän korosti myös mahdollisuutta laajentaa hanketta eurooppalaiseksi projektiksi, vaikka Ruotsi onkin nyt ottanut edelläkävijän roolin. 

– Ruotsi voi olla edelläkävijä kestävämmässä terästuotannossa, sanoi Damberg.