5
Uutisarkisto Tämän vuoden joululahja: Toivoa kurjuudessa eläville perheille
19.12.2018 13:27 CET

Tämän vuoden joululahja: Toivoa kurjuudessa eläville perheille

Jatkamme ukrainalaisten lasten ja perheiden auttamista kohti parempaa tulevaisuutta – se on SSAB:n joululahja työntekijöilleen.

SSAB on jo monta vuotta ollut SOS-Lapsikylien pääkumppani ja tukenut työtä, jota niissä tehdään lasten ja perheiden paremman tulevaisuuden eteen. Joululahjana työntekijöilleen SSAB jatkaa tukemista vielä ainakin yhden vuoden antamalla panoksensa perheitä vahvistavaan tukiohjelmaan Ukrainan Brovaryssa. Lisäksi SSAB järjestää tammikuun lopulla matkan Brovaryyn, jolloin neljä työntekijäämme pääsee tutustumaan SOS-Lapsikylien työhön paikan päällä.

Viime vuosina Ukraina on kärsinyt väkivallasta ja ristiriidoista erityisesti maan itäosissa. Se on johtanut vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen, josta kärsivät eniten lapset ja nuoret. Siksi tämän vuoden joululahjana työntekijöillemme haluamme jatkaa yhdessä näiden lasten ja nuorten auttamista. Korkea työttömyys ja sosiaaliturvan heikkeneminen johtavat lasten huonovointisuuteen, ja monet ovat lisäksi menettäneet vanhempansa. SOS-Lapsikylät tukevat kurjuudessa eläviä perheitä ja tekevät ennaltaehkäisevää työtä. Perheitä vahvistavien ohjelmien piirissä on Ukrainassa yhteensä yli 1 000 henkilöä. Apua annetaan kunkin perheen vallitsevan tilanteen ja tarpeiden mukaan sairaanhoitona, perustarpeina, kuten ravintona ja hygieniatarvikkeina, psykologikäynteinä, vapaa-ajan toimintana ja koulutuksena. Tavoitteena on, että perheet pärjäävät itsenäisesti ja elättävät itse itsensä. Koulutustukea eri muodoissaan annetaan yhteensä 295 lapselle ja aikuiselle. He saavat muun muassa mahdollisuuden osallistua tietokoneenkäyttökursseille sekä ohjausta ja tukea ammatinvalintaan. Se antaa sysäyksen yhteiskunnan muuttumiseen positiiviseen suuntaan.

Violetan matka toivottomuudesta onneen

”Tiedän, että voin aina avuntarpeessa kääntyä SOS-Lapsikylien puoleen. Se on meille jotakin sellaista, mitä meillä ei ole koskaan ennen ollut”, sanoo Violeta, 31-vuotias kolmen lapsen äiti Kiovasta, Ukrainasta.  

Violeta avioitui miehensä Mihailin kanssa, kun he molemmat olivat kaksikymppisiä. Heille syntyi Artur, joka on nyt 10-vuotias, Mila, joka on neljävuotias, ja Soraya, joka on kolmevuotias. Pari haaveili onnellisesta elämästä perheen kesken, mutta vaikea taloudellinen tilanne vaikutti heihin kaikkiin. Violetan ja Mihailin keskustelut johtivat usein riitoihin. Arturille tästä kaikesta koitui eniten vahinkoa. Hän sulkeutui ja kieltäytyi menemästä kouluun. Helmikuussa 2016 Violeta haki apua SOS-Lapsikylien perheitä vahvistavasta ohjelmasta, jossa hän sai psykologista tukea. Perhe sai tukea ja apua myös hygienia- ja ruokatarvikkeina sekä vaippoina pienimmälle lapselle. 

SOS-Lapsikylien nopea toiminta teki suuren vaikutuksen Violetaan, joka alkoi pian jo voida paremmin. Yhdessä miehensä kanssa hän ilmoittautui erilaisiin työpajoihin, joita ohjelmassa oli tarjolla. He kehittivät osaamistaan vanhemmuuteen liittyvissä asioissa, ja Violeta osallistui mm. talous- ja naistentautien kursseille. Samalla kun vanhemmat paneutuivat jatkokouluttautumiseen, nuorimmat lapset kävivät erityisesti pikkulasten kehitykseen suunnattua esikoulua. Kun molemmilla tytöillä oli vaikeuksia puhetaidoissa, he saivat apua puheopettajalta. Artur opetteli koulunkäynnin ohella englantia ja tietojenkäsittelyä samanikäisten kavereidensa kanssa. Viime vuonna Violeta sai osa-aikaisen työpaikan verkkotoimittajana. Työt hän pystyi tekemään kotoa käsin. Nyt he molemmat työskentelevät osa-aikaisesti, mikä on parantanut molempien itsetuntoa ja vahvistanut perheen tilannetta. 

Arki näyttäytyy perheelle nykyään toisenlaisena. ”Joka ilta keitämme teetä, leikimme, juttelemme ja nauramme yhdessä lastemme kanssa. Tykkäämme olla yhdessä ja viihdymme toistemme

seurassa. Kaikesta tästä saamme kiittää SOS-Lapsikyliltä saamaamme apua. Tunnemme, että meitä arvostetaan ihmisinä ja voimme kääntyä organisaation puoleen aina, jos tarvitsemme tukea. Toivomme, että he voivat jatkossakin auttaa perheitä, jotka ovat samassa tilanteessa”, sanoo Violeta.

Liitteet

Ukraine CV-Kyiv Katerina-Ilievska 300 - Download