5
Uutisarkisto Mullistavaa kulutuksenkestävyyttä – uusi Hardox HiAce happamiin ympäristöihin
10.3.2020 08:00 CET Hardox HiAce

Mullistavaa kulutuksenkestävyyttä – uusi Hardox HiAce happamiin ympäristöihin

Abrasiivinen kuluminen ja happamat ympäristöt eivät perinteisesti ole olleet hyvä yhdistelmä. SSAB:n kehittämä uusi Hardox® HiAce -kulutuslevy on suunniteltu kestämään kulutusta erityisesti happamissa ja matalan pH-arvon omaavissa ympäristöissä.

Laajojen testien perusteella tosi elämän sovelluksissa Hardox® HiAcen suorituskyvyn edut on näytetty toteen.

Hardox® HiAce vastaa happamien ympäristöjen tuomiin haasteisiin

Yhdyskuntajätteen kuljettaminen roska-autoissa on esimerkki tilanteesta, jossa hapot joutuvat kosketuksiin teräksen kanssa hankaavissa olosuhteissa. Jätteistä muodostuva matalan pH:n ympäristö kiihdyttää kulumista.

Jätteenkäsittelyn lisäksi happamia olosuhteita esiintyy monilla teollisuudenaloilla, mukaan lukien kierrätyslaitokset, sellu- ja paperitehtaat, sokerinjalostuslaitokset, rautamalmin ja potaskan louhinta, maatalous ja prosessiteollisuus. Muun muassa suola, sulfaatit, ammonium ja kloridit ovat kemikaaleja, jotka aiheuttavat ympäristön happamuutta.

”Hardox® HiAce kestää jopa 2,7 kertaa pidempään”

”Ympäristön aiheuttama hapettuminen vaikuttaa kulumismekanismeihin. Happamissa olosuhteissa teräksen pinta hapettuu, mikä altistaa sen hankaavalle kulumiselle ja pistekorroosiolle. Hardox® HiAce hidastaa huomattavasti hapettumisprosessia, minkä vuoksi materiaalin koko kovuus estää kulumista. Testiemme mukaan sen käyttöikä on matalan pH:n ympäristöissä jopa 2,7 kertaa pidempi kuin 450 HBW:n teräksellä”, SSAB Knowledge Service Centerin kulumisteknologian asiantuntija Jonas Allebert kertoo.

FB Kedjor tehostaa suorituskykyään Södra Cell -tehtaalla Hardox® HiAcen avulla

Ruotsalainen FB Kedjor valmistaa ketjukuljettimia sellu- ja paperitehtaille sekä kierrätyslaitoksille. Kun yrityksessä siirryttiin Hardox® HiAceen kuljettimien linjalevyissä, kulumisominaisuudet paranivat huomattavasti.

Hardox® HiAce on loistava valinta kohteisiin, joissa esiintyy sekä kulumista että korroosiota. Happamissa ympäristössä, kuten paperitehtaissa ja kierrätyslaitoksissa, ero kulumisenkestävyydessä on silminnähtävä. Konepajassa Hardox®-materiaalilla on samat ominaisuudet kuin mihin olemme tottuneet. Asiakkaiden palaute on ollut erittäin myönteistä”, kertoo Stanley Persson, FB Kedjor.

Ruotsissa sijaitseva sellu- ja paperitehdas Södra Cell on yksi Hardox® HiAceen siirtyneistä yrityksistä. Södra Cellin Håkan Axelsson kertoo: ”Olemme kokeilleet uutta Hardox® HiAcea kulutuslevynä yhden ketjukuljettimen alla jo reilun vuoden ajan. Tulokset ovat erittäin tyydyttäviä, ja olemmekin päättäneet siirtyä tähän laatuun kaikissa kuljettimissamme.”

Kun happamissa ympäristöissä käytettävien kuljettimien kulutuslevyksi valitaan Hardox® HiAce, käyttöikä pitenee huomattavasti.

Kuvan omistaa FB Kedjor. Käyttö omistajan luvalla.

Stena Recycling pidentää käyttöikää ja säästää huoltokustannuksissa

Ruotsin Halmstadissa toimivalla Stena Recycling -yrityksellä oli ongelmia autonkierrätyslaitoksensa alkuperäisten kierrätyssyklonien kanssa. Syklonit oli valmistettu pehmeästä S355 (A36) -teräksestä, joka kului nopeasti ja edellytti jatkuvaa korjaamista. Koska syklonit altistuvat hapoille, SSAB suositteli rakentamaan ne alusta asti uudestaan ja käyttämään Hardox® HiAcea sekä kulutus- että rakennemateriaalina. Halmstadin tehtaan myönteisten kokemusten ansiosta myös muut Stena Recyclingin tehtaat ovat kiinnostuneet rakentamaan syklonit samalla tavalla.

Hardox® HiAcella korvattiin aiempi ratkaisu, jossa Stena Recycling -tehtaan syklonien rakennelevyt ja kulutuslevyt oli valmistettu S355 (A36) -materiaalista.

Kolumbialainen Fanalca-yritys luottaa Hardox® HiAcen etuihin

Viime vuosina yksi Fanalcan päätavoitteista on ollut takakuormaaja-jäteautojen suorituskyvyn parantaminen. Kun Hardox® HiAce tuotiin markkinoille Fanalca päätti kokeilla uutta materiaalia kuorma-autoissaan osana pyrkimyksiään parantaa ja kehittää ratkaisuja jätteen keräysalalle. Päätöstä motivoi halu vähentää hankauksesta johtuvaan kulumiseen ja korroosioon liittyviä korjauksia ja ongelmia.

Hardox® HiAce lisää hyötykuormaa ja pienentää polttoaineenkulutusta ja CO2-päästöjä

Parempi kulutuskestävyys esimerkiksi jäteautoissa mahdollistaa ohuempien teräslevyjen käyttämisen käyttöiästä tinkimättä. Ohuempi teräs tarkoittaa suurempaa hyötykuormaa täydellä kuormalla. Tyhjänä kevyempi auto puolestaan säästää polttoainetta ja aiheuttaa vähemmän CO2-päästöjä.

Hardox® HiAce toimii myös kulutusta kestävänä rakenneteräksenä

Sen lisäksi, että Hardox® HiAce kestää paremmin kulutusta happamissa ympäristöissä, se on myös riittävän sitkeää jäteautojen, kierrätyskonttien ja dumpperilavojen sekä muiden kovaan käyttöön tarkoitettujen laitteiden valmistusaineeksi. Se soveltuu myös erittäin kylmiin olosuhteisiin erinomaisen iskusitkeyden ansiosta.

Hardox® HiAcen pienin iskuenergia (CVT) on 27 J -20 °C:ssa. Saatavana on paksuuksia välillä 4–25,4 mm. Hardox® HiAcen mekaaniset ominaisuudet ovat samat kuin Hardox® 450 -teräksen. Sitä voidaan käsitellä samoilla koneilla kuin muitakin Hardox®-teräksiä.

 

Lue lisää Hardox®  HiAcesta

 

Hardox® HiAce on saatavana oman alueesi SSAB-myyjiltä

Lisätietoja Hardox® HiAcesta ja sen saatavuudesta paikallisilla markkinoilla:

Ursula Egenhofer

Brand Manager Hardox® wear plate, SSAB Special Steels, ursula.egenhofer@ssab.com

Puhelin: +1 412 680-0080

Liitteet

FB Kedjor -ketjukuljetin - Download

2145-Stena Recycling -kierrätyssykloni - Download

IMG 2244Stena Recycling - Download

4Y5A9547 HardoxHiAce - Download

4Y5A9592 Hardox HiAcen kulutusominaisuuksien mittaamista - Download

4Y5A9231 Hardox HiAce - Download