5
Uutisarkisto HYBRIT: Onnistuneet kokeilut fossiilivapailla polttoaineilla pellettiprosessissa
5.8.2020 08:00 CET HYBRIT, Kestävä kehitys

HYBRIT: Onnistuneet kokeilut fossiilivapailla polttoaineilla pellettiprosessissa

Osana HYBRIT-hanketta toteutettavat fossiilivapailla polttoaineilla tuotettujen rautamalmipellettien kokeilut LKAB:n pellettilaitoksessa ovat onnistuneet. Maailman ensimmäiset fossiilivapaat rautamalmipelletit ovat toteutettavissa. HYBRIT-hankkeen osakkaat SSAB, LKAB ja Vattenfall haluavat luoda ensimmäisenä maailmassa fossiilivapaan teräksen arvoketjun.

Fossiilivapaan teräksen tuotanto alkaa kaivokselta ja jalostuslaitoksilta. Osana HYBRIT-hanketta kehitetään parhaillaan uuden sukupolven pellettitehdasta. LKAB:n yhtenä haasteena ja panoksena hankkeessa on kehittää fossiilivapaat rautamalmipelletit, mikä vaatii lämmitystekniikan muutosta prosessissa.

- Positiivisten tulosten saaminen erilaisista lämmitystekniikoista on tärkeä virstanpylväs maailman ensimmäisten fossiilivapaiden rautamalmipellettien toimittamiseksi fossiilivapaan teräksen arvoketjuun. HYBRIT-hanke on avain saavuttaa LKAB:n tavoite olla johtava hiilidioksidittoman rautamalmin toimittaja, tavoitteena fossiilivapaa arvoketju kaivokselta fossiilivapaaseen teräkseen. Pitkällä tähtäimellä yhtiön tavoite on olla täysin hiilidioksidivapaa, kertoo LKAB:n markkinointi- ja teknologiajohtaja Markus Petäjäniemi.

Parhaillaan on käynnissä täysimittainen yritys korvata fossiilinen öljy bioöljyllä yhdessä LKAB:n nykyisistä pellettitehtaista Malmbergetissa, mikä vähentää toiminnan päästöjä 40 prosentilla vuoteen 2021 ulottuvalla testijaksolla. Nämä testit ovat osa HYBRITin pilottivaihetta, jossa keskeinen tavoite on luoda maailman ensimmäinen fossiilivapaa arvoketju kaivokselta lopulliseen terästuotteeseen, käyttäen vetyä ja fossiilivapaata sähköä ja vähentää lopulta Ruotsin hiilidioksidipäästöjä 10 prosentilla ja Suomen hiilidioksidipäästöjä 7 prosentilla.

Lisäksi pellettiprosessin lämmityksessä on testattu vaihtoehtoisia polttoaineita pohjautuen fossiilivapaaseen sähköön ja biopolttoaineisiin, mm vetykaasua ja plasmaa. Tulokset ovat lupaavia, mutta vaativat vielä lisäkehitystä ennen täysimääräistä käyttöönottoa.

- Maailma tarvitsee enemmän terästä, kun väestömäärä ja kaupungit kasvavat. Mutta nykypäivän terästuotanto tuottaa suureet määrät hiilidioksidipäästöjä. Se ei ole kestävää. HYBRIT-aloitteella me mullistamme koko teollisuudenalan ja otamme käyttöön uuden tekniikan fossiilivapaan teräksen tuotannolle teollisessa mittakaavassa. SSAB:-n tavoitteena on pystyä tarjoamaan fossiilivapaata terästä markkinoilla jo vuonna 2026 ja olemaan täysin fossiilivapaa yrityksenä vuona 2045, sanoo SSAB:n tekninen johtaja ja HYBRIT-hankkeen käynnistäjä Martin Pei.

- On erittäin ilahduttavaa, että yhteisessä HYBRIT-projektissamme otetaan jatkuvasti tärkeitä askelia fossiilivapaan teräksen mahdollistamiseksi.  Työskentelemme tavoitteenamme se, että voisimme elää fossiilivapaassa yhteiskunnassa sukupolven sisällä, sanoo Vattenfallin strategiapäällikkö ja HYBRITin puheenjohtaja Andreas Regnell.

Luulajassa fossiilivapaan rautasienen (DRI/HBI) pilottilaitos valmistuu kesän loppuun mennessä ja valmistelut ovat alkaneet myös väliaikaisen vetyvaraston rakentamiseksi ja fossiilittoman vedyn varastoimiseksi kalliokammioissa.

 

Lue lisää HYBRIT-hankkeesta
https://www.ssab.fi/ssab-konserni/kestava-kehitys/kestavat-toiminnot/hybrit


www.hybritdevelopment.com

Lisätietoja: 

Mia Widell
Press Relations Manager and Head of Sustainability Communication, SSAB
mia.widell@ssab.com
+46 76 5272501

Magnus Kryssare
Press Officer, Vattenfall
magnus.kryssare@vattenfall.com
+46 76 769 56 07

Fredrik Björkenwall
Acting Press Relations Manager, LKAB
Fredrik.bjorkenwall@lkab.com
+46 980 715 44

 

Liitteet

20200601-Arena-flamma-TOP - Download

Bioolja8 - Download